Στην απομόνωση ελληνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές από τους ξένους

Στην απομόνωση ελληνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές από τους ξένους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελαχιστοποίηση των συναλλαγών με ελληνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν προχωρήσει ξένες τράπεζες και επενδυτές, αναμένοντας την έκβαση του χθεσινού Eurogroup. Πρόκειται για τακτική που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες, ωστόσο η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει επιδεινωθεί σημαντικά εξαιτίας της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ αύριο Τετάρτη, όπου θα εξεταστεί το ζήτημα αύξησης του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις οποίες αντλούν ρευστότητα μέσω ELA.

Η διακοπή των συναλλαγών με ελληνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές οφείλεται στον φόβο των περιπλοκών που θα δημιουργούσε ένα ατύχημα ρευστότητας ή η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Με δυσκολίες πραγματοποιούνται και οι συναλλαγές στη διεθνή αγορά συναλλάγματος όπου οι αντισυμβαλλόμενοι ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή.

Παράλληλα, οι ξένοι οίκοι παρακάμπτουν τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να πραγματοποιήσουν απευθείας συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» (6-5-15), η κατακόρυφη άνοδος της Citigroup (που λειτουργεί ως θεματοφύλακας) από την 9η θέση τον Μάρτιο στην 3η θέση τον Απρίλιο μεταξύ των ΑΧΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο αποτυπώνει την τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο, με τους ξένους οίκους (remote members) να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές μηδενίζοντας σχεδόν τις εντολές προς τις θυγατρικές χρηματιστηριακές των τραπεζών. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και για τις εντολές συναλλαγών σε ξένα εταιρικά ομόλογα. Ο αποκλεισμός των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών από τις γραμμές των ξένων οίκων προκαλεί εμπόδια σε όσους επενδυτές θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στις διεθνείς πλατφόρμες (over the counter) για διεθνή αλλά και ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Η ανησυχία των ξένων οίκων συνίσταται στο ότι τα προβλήματα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας το επόμενο διάστημα πιθανότατα να εγκλωβίσουν τα κεφάλαιά τους, και ως αποτέλεσμα, υποχρεώνονται να αλλάξουν τον τρόπο στρατηγικής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αλλωστε από τις αρχές του 2015 τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι συνεχώς πωλητές για τέσσερις διαδοχικούς μήνες έχοντας ρευστοποιήσει μετοχές συνολικής αξίας 382,65 εκατ. ευρώ. Οι απευθείας συναλλαγές των ξένων οίκων είχε ως αποτέλεσμα τον φετινό Απρίλιο να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα των ΑΧΕΠΕΥ συνολικά 4 μέλη εξ αποστάσεως. Πρόκειται για τη Citigroup (3η θέση), Axia Ventures (6η θέση), UBS (8η θέση), Crédit Suisse (9η θέση) και Bank of America Merrill Lynch (12η θέση).

Οπως αποκάλυψε η «Κ» (18-4-15), σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης έχουν θέσει τις ελληνικές τράπεζες οι Αρχές των Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων και Τουρκίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τον περιορισμό των επιπτώσεων στα τραπεζικά τους συστήματος σε περίπτωση ενός ελληνικού «ατυχήματος». Οι Κεντρικές Τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων αλλά και της Τουρκίας υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στις χώρες της περιοχής να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, έντοκα του Δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή