Κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ για τις Μινωικές Γραμμές το α΄ τρίμηνο

Κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ για τις Μινωικές Γραμμές το α΄ τρίμηνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδοφόρο ήταν το φετινό πρώτο τρίμηνο για τις Μινωικές Γραμμές, γεγονός μάλιστα που συμβαίνει για πρώτη φορά από την είσοδο της εταιρείας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Χ.Α. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 34,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 2,8 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο, και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Το επίτευγμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο για τη συνέχεια του έτους, καθώς κατά κανόνα το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι το πιο αδύναμο για τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, αφού χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο κίνησης κι εσόδων σε σχέση με τα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το πέρας του πρώτου τριμήνου τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ομίλου των Μινωικών Γραμμών ανέρχονταν σε 244,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 211,4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, που ευνοείται σημαντικά τους τελευταίους μήνες από τη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς.

Πέραν της ανόδου των εσόδων, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κερδοφορίας είχε η μείωση του κόστους των καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών των εταιρειών, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξεως του 50-60%. Επιπλέον, η διοίκηση των Μινωικών έχει περιορίσει σημαντικά τα έξοδα της εταιρείας, προχωρώντας και σε αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου της. Στα αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου περιλαμβάνονται χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 0,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και συνολικές αποσβέσεις 3,9 εκατ., έναντι 3,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οσον αφορά το εγχώριο μεταφορικό έργο της εταιρείας και συγκεκριμένα στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς, η εταιρεία διακίνησε 136.000 επιβάτες, 13.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 14.000 φορτηγά αυτοκίνητα, με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται σε 68% για τους επιβάτες, 64,9% για τα οχήματα και 46,9% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

Αντίστοιχα, στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα – Τεργέστη, η εταιρεία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το μερίδιο αγοράς της, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό. Ειδικότερα, διακίνησε 53.000 επιβάτες, 11.000 Ι.Χ. και 20.000 φορτηγά οχήματα, με τα μερίδια αγοράς της να διαμορφώνονται σε 60,1% για τους επιβάτες, 58,4% για τα Ι.Χ. και 57,4% για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Σημειωτέον ότι στο λιμάνι της Τεργέστης δεν δραστηριοποιείται άλλη εταιρεία πλην των Μινωικών Γραμμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή