Μέτρα για ενίσχυση επενδύσεων, μείωση ενεργειακού κόστους

Μέτρα για ενίσχυση επενδύσεων, μείωση ενεργειακού κόστους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒ στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής μέσα από ένα πλέγμα προτάσεων σε κομβικούς τομείς, από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση των επενδύσεων στην εξωστρεφή βιομηχανική παραγωγή μέχρι την καινοτομία και τη σύνδεση της παιδείας με την παραγωγή και έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προτάσσει το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ηλεκτροπαραγωγή, την προώθηση των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου και την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κατευθυντήριων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020.

Για την ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανική παραγωγή, ο ΣΕΒ προτείνει έξι δέσμες μέτρων μεταξύ των οποίων:

• Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων (αναπτυξιακός νόμος) στην κατεύθυνση προτεραιοτήτων που να αντανακλούν το παραγωγικό προφίλ της ελληνικής βιομηχανίας.

• Θέσπιση κινήτρων επιχειρηματικής απόδοσης (φορολογικά, απασχόλησης, εξαγωγών κ.λπ.) και άρση αντικινήτρων και εμποδίων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας.

• Αμεση δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας με εστίαση σε επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας στην οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή.

• Αποσύνδεση του εθνικού κινδύνου από τον επιχειρηματικό κίνδυνο, π.χ. μέσα από την εισαγωγή ξεχωριστών κριτηρίων ρίσκου και ωρίμανσης ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων χωρίς υπέρμετρη αρνητική επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες.

• Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου ΕΣΠΑ με την ενσωμάτωση καινοτομίας και επιχειρηματικής αριστείας (κυρίως) στις ΜμΕ με στόχο τη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από την οργανωμένη και εξωστρεφή βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒ στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

• Την άμεση εκπόνηση Σχεδίων Ανάπτυξης για τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις δεξιότητες των εργαζομένων.

• Υλοποίηση και διακυβέρνηση των Σχεδίων μέσα από συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Οργανωμένη υποστήριξη της παρουσίας ερευνητών και επιχειρήσεων σε διεθνείς αναδυόμενες αγορές, στις οποίες υπάρχει ήδη αξιόλογη ελληνική παρουσία, μέσα από τη δημιουργία νέου μοντέλου συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την ουσιαστική συμμετοχή των μεγάλων βιομηχανικών εταίρων με επίκεντρο τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς τεχνολογικής προτεραιότητας.

• Θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος, και μητρώου, ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με ειδική χρηματοδοτική, φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας καταθέτει εννέα δέσμες πολιτικών, με προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος ταχείας αποκατάστασης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων με παρεμβάσεις στο υπέρμετρο κόστος παραγωγής, στην ενεργειακή προώθηση και προβολή, στην ταχεία διοχέτευση προϊόντων σε επιλεγμένες αγορές και στα φορολογικά κίνητρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή