Θετικά βλέπει η ιταλική Edison το σχέδιο του αγωγού Greek Stream

Θετικά βλέπει η ιταλική Edison το σχέδιο του αγωγού Greek Stream

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ακόμη Ευρωπαίο σύμμαχο έχει αποκτήσει το project του Greek Stream που σχεδιάζεται ως προέκταση του αγωγού Turkish Stream για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Πρόκειται για την ιταλική Edison η οποία από κοινού με την Ελλάδα, βλέπει την προοπτική μιας «δυτικής όδευσης» του αγωγού προς την Ιταλία. Αυτό διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στελεχών της Εdison και εκφράστηκε χθες στο συνέδριο του Economist, άμεσα από τον κ. Λαφαζάνη και εμμέσως πλην σαφώς από τον αντιπρόεδρο της Edison κ. Ρομπέρτο Ποτί. «Η Ελλάδα χρειάζεται να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες και να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Ποτί κατά την ομιλία του στο συνέδριο και σε ό,τι αφορά το θέμα των αγωγών υπογράμμισε «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει κόμβος στην Ευρώπη». Ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας περί αγωγών και και πολυδιάστατων ενεργειακών σχέσεων αφού εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό ΤΑΡ και τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον TΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στο έδαφός μας έναν αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο, ο οποίος θα θέλαμε να κατευθυνθεί όχι μόνο προς τη ΠΓΔΜ και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και προς την Ιταλία και βορειότερα».

Η αναφορά του υπουργού στηρίζεται στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με την Εdison για την αξιοποίηση του αγωγού IGI Poseidon, ο οποίος είχε σχεδιαστεί αρχικά για τη μεταφορά αερίου της Κασπίας. Η ιταλική εταιρεία που ως γνωστόν ελέγχεται από τον γαλλικό όμιλο της EDF έχει στρατηγική θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας, την οποία και προτίθεται να διατηρήσει, επιδιώκοντας- όπως τόνισε ο κ. Ποτί- να καταστεί βασικός παίκτης. Συμμετέχει στην Elpedison, από κοινού με τα ΕΛΠΕ, την Ελλάκτωρ και τη Χαλκόρ, είναι εταίρος στην IGI Ποσειδών, με τη ΔΕΠΑ, για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας, συμμετέχει, μέσω της ΥΑΦΑ Ποσειδών (με τη ΔΕΠΑ), στην κοινή εταιρεία ICGB EAD, για τον αγωγό IGB, είναι ένας από τους τρεις εταίρους, μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Petroceltic, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, ενώ ασκεί, ανεξάρτητα, και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ιταλικής εταιρείας, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής της στους διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η ιταλική εταιρεία που στο παρελθόν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη ΔΕΗ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη, εμφανίστηκε ανοιχτή για συμμετοχή σε περαιτέρω δραστηριοποίηση στην αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Ποτί είχε συνάντηση γνωριμίας χθες στο περιθώριο του συνεδρίου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη στην οποία εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο εταιρειών. Η Εdison φέρεται μάλιστα να εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή