Αποφεύγουν τις συναλλαγές με ελληνικές χρηματιστηριακές

Αποφεύγουν τις συναλλαγές με ελληνικές χρηματιστηριακές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ιδιότυπη καραντίνα έχουν θέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών τα ξένα χαρτοφυλάκια από τις αρχές Απριλίου, έχοντας διακόψει τις απευθείας συναλλαγές με τις εγχώριες χρηματιστηριακές – θυγατρικές των τραπεζών. Η διακοπή των συναλλαγών με ελληνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές οφείλεται στον φόβο των περιπλοκών που θα δημιουργούσε ένα ατύχημα ρευστότητας ή η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επίσης, δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πωλητές μετοχών τον φετινό Απρίλιο στο Χ.Α. ήταν επενδυτές από χώρες της Ευρωζώνης και αγοραστές από τρίτες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, εντολές πώλησης έδωσαν επενδυτές από Αγγλία, Γαλλία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Υπήρξαν και κωδικοί για πωλήσεις από Αλβανία, Σεϋχέλλες, Βερμούδες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, οι αγοραστές προήλθαν από ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Λιβερία, Τουρκία, νησιά Μάρσαλ, Παρθένους Νήσους Αγγλίας, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία. Στην ελληνική επικράτεια οι αγοραστές ήταν κυρίως από Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Οι πωλητές προήλθαν από Κρήτη και Πελοπόννησο.

Ταυτόχρονα, με δυσκολίες πραγματοποιούνται και οι συναλλαγές στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, όπου οι αντισυμβαλλόμενοι ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή. Παράλληλα, οι ξένοι οίκοι παρακάμπτουν τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να πραγματοποιήσουν απευθείας συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» (6-5-15), η κατακόρυφη άνοδος της Citigroup (που λειτουργεί ως θεματοφύλακας) από την 9η θέση τον Μάρτιο στην 3η θέση τον Απρίλιο μεταξύ των ΑΧΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. αποτυπώνει την τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο, με τους ξένους οίκους (remote members) να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές, μηδενίζοντας σχεδόν τις εντολές προς τις θυγατρικές χρηματιστηριακές των τραπεζών.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και για τις εντολές συναλλαγών σε ξένα εταιρικά ομόλογα. Ο αποκλεισμός των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών από τις γραμμές των ξένων οίκων προκαλεί εμπόδια σε όσους επενδυτές θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στις διεθνείς πλατφόρμες (over the counter) για διεθνή αλλά και ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Η ανησυχία των ξένων οίκων συνίσταται στο ότι τα προβλήματα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας το επόμενο διάστημα πιθανότατα να εγκλωβίσουν τα κεφάλαιά τους και ως αποτέλεσμα υποχρεώνονται να αλλάξουν τον τρόπο στρατηγικής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αλλωστε, από τις αρχές του 2015 τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι συνεχώς πωλητές για τέσσερις διαδοχικούς μήνες, έχοντας ρευστοποιήσει μετοχές συνολικής αξίας 382,65 εκατ. ευρώ. Οι απευθείας συναλλαγές των ξένων οίκων είχαν ως αποτέλεσμα τον φετινό Απρίλιο να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα των ΑΧΕΠΕΥ συνολικά 4 μέλη εξ αποστάσεως.

Πρόκειται για τη Citigroup (3η θέση), Axia Ventures (6η θέση), UBS (8η θέση), Crédit Suisse (9η θέση) και Bank of America Merrill Lynch (12η θέση). Για τις αμιγώς ελληνικές χρηματιστηριακές η κατάσταση είναι απογοητευτική. Πρόκειται για μία καταθλιπτική εικόνα, αφού κάθε μήνα περιορίζονται οι ενεργοί επενδυτές βλέποντας να απομειώνονται τα χαρτοφυλάκιά τους. Ειδικά όσοι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί πέρυσι στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν υποστεί πανωλεθρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνάει τα 13 δισ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η συνολική κεφαλαιοποίηση προσέγγισε τα 37 δισ. ευρώ. Οπως πληροφορείται η «Κ» σε χρηματιστηριακές που δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση έχει επιλεγεί η εκκαθάριση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή