Ισχυρή ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια και ενίσχυση κερδών οι στόχοι της Εθνικής

Ισχυρή ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια και ενίσχυση κερδών οι στόχοι της Εθνικής

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυροποίηση της ρευστότητας, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοχέτευση ρευστότητας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και η ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας αποτελούν τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης του ομίλου Εθνικής Τράπεζας.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, έδωσε το στίγμα για τις βασικές κατευθύνσεις και τους κύριους στόχους της διοίκησης, μιλώντας σε στελέχη του ομίλου από όλη την Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μελά.

«Στόχος όλων των τομέων και δραστηριοτήτων της τράπεζας είναι πρωτίστως η ρευστότητα. Η άντληση και ισχυροποίηση της ρευστότητας μας προφυλάσσει από εξωτερικές πιέσεις και καθιστά το έργο μας ευκολότερο για την ενίσχυση της οικονομίας και τη συμπαράστασή μας στον πελάτη», τόνισε.

Tα δάνεια

«Δεύτερος στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου. Είναι φυσικό μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών τόσο οι ιδιώτες πελάτες μας όσο και οι επιχειρηματικοί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Είναι υποχρέωσή μας να τους συμπαραστεκόμαστε και να είμαστε στο πλευρό όσων θέλουν να είναι συνεπείς αλλά αδυνατούν να το κάνουν. Πρέπει να εξαντλούμε τα όπλα μας: την προώθηση βιώσιμων λύσεων, την εγρήγορση όλων μας να προλαβαίνουμε τους πελάτες μας πριν φτάσουν σε αδιέξοδο. Είναι όμως αυτονόητο ότι δεν θα είμαστε στο πλευρό όσων μπορούν να πληρώσουν και να είναι συνεπείς, αλλά εκμεταλλεύονται τη γενικότερη κατάσταση προς -φαινομενικό- όφελός τους».

«Τρίτος στόχος», συνέχισε, «όσο δύσκολο και αν ακούγεται, η κερδοφορία μας. Η διατήρηση και αύξηση των εσόδων μας είναι το μοναδικό εφόδιο που μπορεί να βοηθήσει την τράπεζα να καλύψει τις υποχρεώσεις της, το αυξημένο κόστος κινδύνου, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς».

Ο τέταρτος βασικός στόχος, σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, αφορά «την ενίσχυση της πελατοκεντρικής αντίληψης και αντιμετώπισης του πελάτη. Μπορούμε να γίνουμε δυνατότεροι, καθώς έχουμε πολλές ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε, τόσο σε καινούργιο έδαφος όσο και στο υπάρχον έδαφος, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαστε στο πλευρό της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πέμπτος στόχος μας είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία και τους πελάτες μας. Είμαστε η μόνη τράπεζα που μπορεί να δίνει νέα δάνεια σε υγιείς πελάτες. Οπως γνωρίζετε, 7 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια εγκρίνονται. Δεν το φωνάζουμε, αλλά είμαστε σταθερά δίπλα στους πελάτες μας και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε, εννοείται, όλο και παραπάνω όσο η οικονομία θα βελτιώνεται».

Αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο προς την Ε.Ε., ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε: «Εχουμε δεσμευτεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τις δράσεις μας και τα αποτελέσματά μας, ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε θωρακίσει την τράπεζά μας και να έχουμε εκτελέσει το πλάνο αναδιάρθρωσης που μαζί συμφωνήσαμε.

Τα δεδομένα

Η νέα εποπτική πραγματικότητα, μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει πλέον αλλάξει τα δεδομένα, έχει αυξήσει τον έλεγχο και έχει εντείνει το κανονιστικό πλαίσιο. Εμείς έχουμε ήδη χτίσει μια δυνατή σχέση με την Ευρωπαϊκή Εποπτεία, και είναι ήδη ορατή η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην τράπεζά μας και την αξιοπιστία μας. Και αυτό το έχουμε πετύχει δείχνοντάς τους τον σεβασμό μας στην πιστωτική μας πολιτική, στις διαδικασίες και στους κανόνες».

Ο κ. Φραγκιαδάκης μιλώντας στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες είχε τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και την επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Συμφωνία

Οπως είχε δηλώσει στην «Κ»: «Η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων.

O παράγων “χρόνος” έχει τεράστια σημασία και θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευθεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Παρότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν εξαντληθεί από τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι επιχειρήσεις είναι πλέον έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν και την απασχόληση και η παροχή πίστωσης στην αγορά θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η Εθνική είναι καθ’ όλα έτοιμη να στηρίξει την οικονομία και να συμβάλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή