Η έρευνα συναντά το επιχειρείν

Η έρευνα συναντά το επιχειρείν

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια ελληνική βιομηχανία σωληνουργίας, μια ερευνητική ομάδα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μια spin-off επιχείρηση που «γεννήθηκε» στο Πανεπιστήμιο Πατρών; Αποτελούν χειροπιαστά παραδείγματα μιας «άλλης Ελλάδας», που κόντρα σε κάθε λογής αντιξοότητες διεκδικεί με αξιώσεις να μπει στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες μοναδικά στο είδος τους.

Ετσι, η Σωληνουργεία Κορίνθου κατασκευάζει πρωτοποριακούς σωλήνες χάλυβα για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιουργούν ένα απλό τεστ που μετράει, σε οποιαδήποτε ποσότητα ελαιολάδου, την περιεκτικότητά της σε φαινόλες, τις χημικές ουσίες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη μεριά, η Eldrug αναπτύσσει μια θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, προσαρμοσμένη στον οργανισμό κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Αυτές είναι μερικές από τις 20 οι οποίες προκρίθηκαν στη Β΄ φάση του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» και στις δύο κατηγορίες του – Εφαρμοσμένη 'Ερευνα και Καινοτομία. Τη στιγμή που οι επιδόσεις της χώρας μας σε θέματα καινοτομίας την κατατάσσουν στην 21η θέση μεταξύ των 28 κρατών της E.E., σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για τρίτη φορά από τη Eurobank και τον ΣΕΒ, έχοντας πλέον γίνει θεσμός που αναδεικνύει αυτή την «άλλη Ελλάδα», η οποία μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό είναι, άλλωστε, εμφανές από την παρακαταθήκη που έχουν δημιουργήσει και οι τρεις διοργανώσεις, στις οποίες οι υποψηφιότητες έφτασαν τις 747.

Φέτος οι συμμετοχές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης ήταν 161 και αξιολογήθηκαν γραπτώς από 89 διακεκριμένους επιστήμονες για να επιλεγούν τελικά οι 20 οι οποίες προκρίθηκαν στη Β΄ φάση. Αυτές θα αξιολογηθούν προφορικά τον Ιούνιο, σε μια διαδικασία ανοικτή για το κοινό, ώστε να προκύψουν οι τέσσερις νικητές στις δύο κατηγορίες. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή βράβευσης τον Ιούλιο όπου θα γίνει και η απονομή των βραβείων, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ύψους 15.000 ευρώ για κάθε Α΄ βραβείο και 8.000 ευρώ για κάθε Β΄ βραβείο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι καινοτομίες που υποβλήθηκαν ήταν και αυτήν τη φορά υψηλού επιπέδου και αφορούσαν τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας παγκοσμίως – όπως μεθόδους παραγωγής νέων υλικών και ελέγχου τροφίμων, βιοϊατρικές τεχνολογίες ή τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών και περιβάλλοντος.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, στο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των 20 φιναλίστ, «η επιτυχία και του 3ου κύκλου είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν σημαντικό απόθεμα επιστημονικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού δυναμικού».

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως η «καρδιά» της καινοτομίας δεν χτυπά μόνο στην πρωτεύουσα, αφού το 50% των συμμετοχών προήλθε από την επαρχία, ούτε αποκλειστικά σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς: το 42% των προτάσεων υποβλήθηκε από εκπροσώπους επιχειρήσεων, το 23% από μεμονωμένους ερευνητές και το 35% από ιδρύματα και επιστημονικές ομάδες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένα θετικό στοιχείο είναι πως ακόμη περισσότερες ιδέες είναι ώριμες να αξιοποιηθούν εμπορικά, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η φετινή μας “σοδειά” φέρνει πιο κοντά την έρευνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας.

«Ο διαγωνισμός εντάσσεται σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών μας για τη στήριξη κλάδων και δραστηριοτήτων που θεωρούμε ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, όπως η δέσμευση κεφαλαίων ειδικά για τη χρηματοδότηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των πελατών μας ή η συγκρότηση μιας εξειδικευμένης Μονάδας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων Τουρισμού», σημειώνει ο κ. Φωκίων Καραβίας, ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Επίσης, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας «Egg-enter•grow•go», για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους διακριθέντες και των τριών διοργανώσεων του ∆ιαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει το «Ekinisilab – Μαζί στην Εκκίνηση!», για τη στήριξη νεανικών εταιρειών έντασης γνώσης.

Οσον αφορά τους φιναλίστ του 3ου ∆ιαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», οι διοργανωτές έχουν επίσης προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, με στόχο να γνωρίσει αυτές τις ιδέες ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή