Κάθε ημέρα κλείνουν 59 εταιρείες και χάνονται 613 θέσεις εργασίας

Κάθε ημέρα κλείνουν 59 εταιρείες και χάνονται 613 θέσεις εργασίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα εννέα επιχειρήσεις κάθε ημέρα βάζουν «λουκέτο», ενώ ταυτόχρονα χάνονται 613 θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 26,2%, στο χονδρεμπόριο κατά 37,1% και στο εμπόριο αυτοκινήτων κατά 61,9%. Κάθε ημέρα που χάνεται χωρίς ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε απώλεια 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ. Και, πλέον, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) χρειάζονται 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015.

Η ρευστότητα στην αγορά τείνει να καταστεί «άγνωστη έννοια», καθώς το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες. Πλέον μόνο μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.

Η ΕΣΕΕ στην πραγματικότητα εκπέμπει «σήμα κινδύνου», καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη και αν αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών. «Η τελική συμφωνία, έστω και μέτρια να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών να είναι, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να λειτουργήσει ως εφαλτήριο, αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ και επισημαίνει λίγο πιο κάτω: «Ο οικονομικός και ο πολιτικός χρόνος τελειώνει επικίνδυνα και η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ καταλήγει ως εξής: «Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι να τελειώνουμε με την τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς “No Deal, No Grexit”, αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας “χρήμα για το χρέος και χάρη για τη χώρα” στην οικονομική στρατηγική “χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη χώρα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή