Στο 1,883 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Στο 1,883 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαριστική βολή στο μείζον πρόβλημα εισπραξιμότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ θα αποτελέσει ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Στη ΔΕΗ παρακολουθούν με πραγματικό τρόμο τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο θέμα, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς διογκώθηκαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν» του ΕΒΕΑ ο διευθυντής Στρατηγικής και του Γραφείου Διοίκησης της Επιχείρησης, Σωτήρης Χατζημιχαήλ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Μαρτίου του 2015 εκτοξεύτηκαν σε 1,883 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. στα τέλη του 2014 και 702 εκατ. ευρώ το 2011.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα οφειλών από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 206 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έναντι 182 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 και 24 εκατ. ευρώ το 2011. Ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί για την Επιχείρηση η αύξηση των οφειλών, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν το χρέος.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13%, που είναι σήμερα, στο 15%, αρμόδιο στέλεχος της Επιχείρησης τόνισε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι «αυτό θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση της ΔΕΗ». «Εχουμε ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα εισπραξιμότητας, το οποίο θα επιδεινωθεί αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται ήδη να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους», εξηγεί και προβλέπει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επιβίωσης της ΔΕΗ σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ».

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, πάντως, έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα το θέμα του περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών, αποβλέποντας σε πρώτη φάση στο «κυνήγι» όσων μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν. Αρμόδια στελέχη μιλούν για «φαινόμενα τύπου ATRINA», τα οποία θα αντιμετωπιστούν άμεσα. «Η ΔΕΗ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», είναι το μήνυμα που έστειλε δύο φορές μέσα σε διάστημα πέντε ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, προς τους σκοπίμως κακοπληρωτές. «Δεν μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όσοι μπορούν», τόνισε χθες στο συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν» του ΕΒΕΑ. Αντίστοιχες αναφορές είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Η ΔΕΗ δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» είχε πει ο κ. Παναγιωτάκης, συμπληρώνοντας πως «η σκόπιμη ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», στοχοποιώντας αυτούς που «ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος εκμεταλλευόμενοι την κρίση». Είναι αυτοί που την ανατροφοδοτούν με τη συμπεριφορά τους και ναρκοθετούν την κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ, συμπλήρωσε.

Το πρόβλημα της εισπραξιμότητας δυσκολεύει αυτήν τη στιγμή τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στο θέμα της νέας μονάδας, πάντως, χθες ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε και στην «απειλή» των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, που –όπως είπε– καθιστούν την παραγωγή λιγνίτη ολοένα και ακριβότερη. Κάνουμε προσπάθεια να αποκτήσει και η χώρα μας δωρεάν πιστοποιητικά όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες με χαμηλό ΑΕΠ στην Ε.Ε.», επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα καυσίμων, τόνισε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, που θα φτάσει φέτος το 10%, και σημείωσε ότι διέξοδος είναι η αύξηση της κατανάλωσης, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η λύση που προκρίνεται είναι η διασύνδεση των νησιών, συμπληρώνοντας ότι «η ΔΕΗ υπερθεματίζει σε αυτήν τη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή