Προβληματισμένη η ιταλική Εdison για το μέλλον της στην ελληνική αγορά

Προβληματισμένη η ιταλική Εdison για το μέλλον της στην ελληνική αγορά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ του διλήμματος της αποχώρησης από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται o μοναδικός ξένος επενδυτής. Πρόκειται για την ιταλική Εdison, η οποία ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό της EdF και δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού από κοινού με τα ΕΛΠΕ μέσω δύο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 800 MW. Δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά φυσικού αερίου από κοινού με τη ΔΕΠΑ στα project των αγωγών IGB (ελληνοβουλγαρική διασύνδεση) και IGI (ελληνοϊταλική), καθώς και στις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Petroceltic, ενώ ασκεί ανεξάρτητα και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιταλική εταιρεία όπως και οι Γάλλοι μέτοχοί της συνέδεσαν από την αρχή το ενδιαφέρον στην αγορά ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ, γι’ αυτό και παρακολουθούν στενά κάθε κυβερνητική κίνηση γύρω από το κρατικό μονοπώλιο. Κατά καιρούς έχουν προτείνει στους εκάστοτε συναρμόδιους υπουργούς σχέδια για εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ, για ανταλλαγή μεριδίων στην ιταλική και ελληνική αγορά αντίστοιχα, για κοινή έξοδο στα Βαλκάνια με πιο πρόσφατη την απευθείας πρόταση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τον επικεφαλής της EdF Ενρί Πρόλιο τον Απρίλιο του 2014, για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ αλλά και για συμμετοχή στον διαγωνισμό της «Μικρής ΔΕΗ».

Tην περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της Edison επισκέφθηκε την Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Tα στελέχη της Edison μετέφεραν στον κ. Λαφαζάνη τη στρατηγική θέση της εταιρείας για παραμονή και διεύρυνση της παρουσίας της στην αγορά της Ελλάδας, εκφράζοντας μάλιστα ενδιαφέρον για συμμετοχή και στους διαγωνισμούς παραχώρησης των 22 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη. Το ενδιαφέρον τους ωστόσο επικεντρώθηκε στο θέμα που τους «καίει» άμεσα και αυτό είναι η αγορά ηλεκτρισμού. Αυτό που τα στελέχη της Εdison ζήτησαν να μάθουν από τον υπουργό είναι εάν στον συνολικότερο σχεδιασμό του για τη λειτουργία της αγοράς θα λάβει υπόψη του και τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι «δεν μπορούν να δουλεύουν γράφοντας ζημίες». Η κατάργηση μιας σειράς μεταβατικών μηχανισμών στο πλαίσιο του μνημονίου τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν καταστήσει ζημιογόνα τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα έχουν ακυρωθεί όλα εκείνα τα σχέδια που θα έδιναν στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς δυνατότητα πρόσβασης στα φθηνά καύσιμα του λιγνίτη και των νερών (Δημοπρασίες και Μικρή ΔΕΗ).

Οι Ιταλοί κατέθεσαν και στον κ. Λαφαζάνη όπως και στη διοίκηση της ΔΕΗ προτάσεις συνεργασίας ακόμη και με τη συμμετοχή τους στη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Σε πρώτη φάση ΔΕΗ και Edison συμφώνησαν να εξετάσουν δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε νέα συνάντηση περί τα τέλη Ιουνίου. Κύκλοι της ιταλικής εταιρείας, χαρακτήρισαν «εξαιρετικά χρήσιμη» τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη και όπως τονίζουν αναμένουν τις κινήσεις του υπουργού για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. «Δεν μπορεί πάντως μια εταιρεία να λειτουργεί και να γράφει ζημίες. Αυτό το ξεκαθαρίσαμε στον υπουργό» αναφέρουν στην «Κ» πηγές της Edison.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή