Ενίσχυση εξαγωγών 2% με 3% το 2015 βλέπουν οι εξαγωγείς

Ενίσχυση εξαγωγών 2% με 3% το 2015 βλέπουν οι εξαγωγείς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2%-3% προβλέπει για το 2015 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), εκτίμηση η οποία εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, η εκτίμηση του ΠΣΕ, έτσι όπως διατυπώθηκε χθες από την πρόεδρο του συνδέσμου κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη κατά την ετήσια γενική συνέλευση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και συντηρητική, δεδομένων των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, αλλά και της σημαντικής αύξησης που καταγράφουν οι εξαγωγές κατά το α΄ τρίμηνο του 2015.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν το 2015 κατά 5,5%, ενώ το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αξία των ελληνικών εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 15,35% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σημειώνεται ότι το 2014 η αξία των ελληνικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθε σε 21,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά το 2014, κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2013.

Στην ανοδική πορεία των εξαγωγών συνηγορούν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο εν λόγω δείκτης παρουσιάζεται συνολικά τον Μάρτιο του 2015 να υποχωρεί κατά 2,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014, με τον ρυθμό μείωσης μάλιστα να έχει επιδεινωθεί, καθώς τον Μάρτιο του 2014 ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013. Από την ανάλυση του δείκτη προκύπτει ότι στη μεν εγχώρια αγορά ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας υποχωρεί κατά 6,3%, στη δε εξωτερική αγορά καταγράφει αύξηση κατά 1,3%, η οποία οφείλεται στις πωλήσεις των μεταποιητικών βιομηχανιών. Πιο δυνατοί «παίκτες» εμφανίζονται να είναι οι βιομηχανίες τροφίμων (αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 17,5% τον Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014), καπνού (αύξηση 107,4%), βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (13,1%) και βασικών μετάλλων (19%).

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία από τις εξαγωγές εντός Ευρωζώνης (κατά 12,6% τον Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014), ενώ από την άλλη ο κύκλος εργασιών για τη βιομηχανία από τις εξαγωγές εκτός Ευρωζώνης έχει μειωθεί κατά 3,6%, κάτι που μπορεί να συνδέεται και με τη διολίσθηση του ευρώ.

Τα πρώτα θετικά σημάδια για τις εξαγωγές κατά το τρέχον έτος δεν αρκούν βεβαίως για την υγεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως επεσήμανε χθες η κ. Σακελλαρίδη από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΠΣΕ «τα φαινόμενα στις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ επέστρεψαν, η πραγματική οικονομία της χώρας τελεί εν αναμονή, με συνέπεια να εντείνονται τα φαινόμενα αποεπένδυσης, να διογκώνεται η παγίδα της ρευστότητας, να καθηλώνεται η ψυχολογία της αγοράς».

Ολοκληρώνοντας, πάντως, την ομιλία της, η πρόεδρος του ΠΣΕ επέλεξε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Προσωπικά πιστεύω ότι παρά την αβεβαιότητα δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από το μέλλον. Και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά μας και είναι εξωστρεφές και εξαγωγικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή