Δεκατέσσερις προτάσεις από τον ΣΕΒ για ενίσχυση της εξωστρέφειας

Δεκατέσσερις προτάσεις από τον ΣΕΒ για ενίσχυση της εξωστρέφειας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη δεκατεσσάρων μέτρων για την προώθηση μιας νέας στρατηγικής εξωστρέφειας, που θα συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο 40% του ΑΕΠ, από 30% που είναι σήμερα, πρότεινε το προεδρείο του ΣΕΒ σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιο Τσίπρα. Η νέα στρατηγική εξωστρέφειας θα πρέπει να συνδεθεί με δύο κεντρικούς στόχους:

• Τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των παραδοσιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων (π.χ. με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του κύκλου εργασιών από εξαγωγές).

•Τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, π.χ. με τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα έχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του κύκλου εργασιών από εξαγωγές, αλλά και την εξωστρέφεια και την καινοτομία στον επιχειρηματικό τους προσανατολισμό. Οπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, «η Ελλάδα παραμένει μια κλειστή οικονομία με περιορισμένη εξαγωγική δυναμική. Οι εξαγωγές παραμένουν περίπου στο 30% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει περιορισμένη εξαγωγική βάση (70% των εξαγωγών προϊόντων από μόλις 200 επιχειρήσεις) και συνεχώς μειούμενο εύρος προϊόντων. Η διατηρήσιμη αναστροφή της εξαγωγικής κόπωσης του 2013-2014 θα έρθει μόνο εάν επιμείνουμε στην προώθηση μιας νέας στρατηγικής εξωστρέφειας, ώστε η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ να φτάσει σε ποσοστό άνω του 40% μέχρι το 2025, με ταυτόχρονη άνοδο της συνεισφοράς της μεσαίας τεχνολογίας στις εξαγωγές από το 12% στο 24% σε βάθος δεκαετίας. Η συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να είναι καθοριστική στην προσπάθεια αυτή μέσα από τη μετεξέλιξη των πρεσβειών σε σύγχρονα Business Hubs στις αγορές στόχους για να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληροφόρησης, δικτύωσης και επιτόπιας υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Η δέσμη προτάσεων του ΣΕΒ βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην παροχή κινήτρων στήριξης των εξαγωγών, ο δεύτερος στη μείωση των εμποδίων, ο τρίτος στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής και ο τέταρτος στη διακυβέρνηση της στρατηγικής εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ προτείνει την αναθεώρηση του πλαισίου παροχής κινήτρων με τον σχεδιασμό νέων εργαλείων χρηματοδότησης, στη διάθεση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως το πακέτο Γιουνκέρ, στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή και τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των διεθνών εμπορεύσιμων προϊόντων, στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη στήριξη από το τραπεζικό σύστημα των οργανωμένων εξαγωγέων με νέες πιστώσεις και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η αναμόρφωση των διαδικασιών διασυνοριακού εμπορίου προς την κατεύθυνση των φθηνότερων, ταχύτερων και απλούστερων τελωνειακών και προ-τελωνειακών υπηρεσιών, όπως η δημιουργία «Κέντρων Εξυπηρέτησης Εξαγωγέων» στα μεγάλα τελωνεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγικές ροές και τελωνειακές πιστοποιήσεις, θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα προς την κατεύθυνση της μείωσης των εμποδίων. Αντίστοιχα προτείνεται η δημιουργία ενιαίου tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση για τον άμεσο συμψηφισμό κάθε είδους φόρων, τελών και δασμών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) καθώς και περαιτέρω απλουστεύσεις και διευκολύνσεις στις συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. η καθιέρωση ενός ευνοϊκότερου χρονοδιαγράμματος πληρωμής και επιστροφής φόρων.

Στον τομέα της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθοριστική είναι η μείωση του κόστους ενέργειας, που είναι βασικό στοιχείο κόστους για τους εξαγωγικούς κλάδους εντάσεως ενέργειας, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η μεταλλουργία και τα χημικά, καθώς και η επιτάχυνση κρίσιμων έργων υποδομής για την αποτελεσματικότερη διάθεση προϊόντων σε διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή