«Φέσια» που φτάνουν στο 10,4% των ετήσιων εσόδων τους διαγράφουν οι επιχειρήσεις

«Φέσια» που φτάνουν στο 10,4% των ετήσιων εσόδων τους διαγράφουν οι επιχειρήσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισφάλειες που αντιστοιχούν στο 10,4% των ετήσιων εσόδων τους αναγκάζονται να διαγράφουν πλέον οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για χρήματα που θεωρούν ότι ποτέ δεν θα εισπράξουν από τους πελάτες τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που παρατηρείται μεταξύ 29 χωρών της Ευρώπης, όπου διεξήχθη η έρευνα της σουηδικής εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia υπό τον τίτλο «European Payment Report 2015». Το μεγάλο αυτό ποσοστό σε συνδυασμό με τις αρκετά σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές που παρατηρούνται έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, αλλά ακόμη και στην απασχόληση.

Η «μαύρη τρύπα»

Συνολικά στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι αυτή η «μαύρη τρύπα», οι απαιτήσεις που αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να διαγράψουν, ανέρχεται σε 289 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum Justitia, μεγαλύτερος «κακοπληρωτής» στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, είναι το Δημόσιο. Ο μέσος όρος ημερών εντός των οποίων το Δημόσιο πληρώνει τους προμηθευτές του είναι 49 ημέρες (πρόκειται για την έβδομη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 29 χωρών), ενώ ο μέσος όρος ημερών πληρωμής μεταξύ των επιχειρήσεων είναι 31 ημέρες (αποτελεί τη 12η χειρότερη επίδοση). Αν και οι ημέρες αυτές είναι αρκετά λιγότερες σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες άλλων εταιρειών, είναι περισσότερες από το περιθώριο που δίνεται στο πλαίσιο των συμφωνιών. Ετσι, λοιπόν, ο μέσος όρος ημερών πληρωμής που συμφωνείται μεταξύ επιχειρήσεων είναι 26 ημέρες και μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων 35 ημέρες. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι και στην ελληνική νομοθεσία έχει ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία για την καθυστέρηση των πληρωμών, η οποία μεταφράζεται στην επιβάρυνση των πληρωμών με συγκεκριμένο τόκο υπερημερίας.

Ακόμη ίσως πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι παρενέργειες που έχει η καθυστέρηση πληρωμών στην απασχόληση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσε ότι εάν δεν καθυστερούσαν οι πληρωμές θα προσλάμβανε προσωπικό. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 32%. Το 47% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (24% στην Ευρώπη) απολύει προσωπικό ως συνέπεια των προβλημάτων ρευστότητας που προκαλεί η καθυστέρηση πληρωμών. «Η έρευνά μας δείχνει ότι 8 εκατομμύρια εταιρείες στην Ευρώπη θα προσλάμβαναν έναν ακόμη εργαζόμενο εάν πληρώνονταν γρηγορότερα.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει τη μεγάλη σημασία των πληρωμών και της διαχείρισής τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Intrum Justitia κ. Λαρς Βόλουνγκ.

Καθυστέρηση πληρωμών

Το 63% στην Ελλάδα (31% στην Ε.Ε.) θεωρεί την καθυστέρηση των πληρωμών απειλή για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, ενώ το 69% (40% στην Ε.Ε.) εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (93% έναντι 70% στην Ε.Ε.) θεωρεί ότι οι πελάτες τους καθυστερούν να τους πληρώσουν επειδή δεν έχουν χρήματα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (68% στην Ελλάδα και 60% στην Ε.Ε.) που βλέπει σκοπιμότητα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά στα συναλλακτικά ήθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή