Aρση των μέτρων προστασίας στις ΕΛΙΧΘ αποφάσισε το Εφετείο

Aρση των μέτρων προστασίας στις ΕΛΙΧΘ αποφάσισε το Εφετείο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άρση των προληπτικών μέτρων προστασίας της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» (ΕΛΙΧΘ) προχώρησε το δικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας εξυγίανσής της. Από τις τράπεζες δεν αναμένεται κάποια κίνηση εναντίον της εταιρείας, καθώς όλες οι πιστώτριες τράπεζες έχουν συναινέσει στη συμφωνία εξυγίανσης που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο προς επικύρωση. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να πράξει κάποιος προμηθευτής, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν είχε τη συγκατάθεση όλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου να άρει τα προληπτικά μέτρα προστασίας της ΕΛΙΧΘ έναντι των πιστωτών της ίσως, από την άλλη, αποτελεί ένδειξη ότι το Εφετείο θα επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας. Αρμόδια στελέχη της ΕΛΙΧΘ με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» επεσήμαναν ότι δεν μπορούν να δώσουν κάποια ερμηνεία -θετική ή αρνητική- για τη δικαστική απόφαση σχετικά με την προστασία της εταιρείας από τους δανειστές της.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό η συμφωνία εξυγίανσης είχε απορριφθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και για τον λόγο αυτό η εταιρεία κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η υπόθεση –σε ό,τι αφορά τη συμφωνία εξυγίανσης– εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις 21 Μαΐου 2015 από το Εφετείο Αθηνών. Ωστόσο, η απόφαση, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Η επικύρωση, πάντως, της συμφωνίας εξυγίανσης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την απορρόφηση της ΕΛΙΧΘ από τον «Νηρέα», που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που προτείνεται για την ΕΛΙΧΘ παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτό που αποφασίστηκε πρόσφατα για τη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και που προβλέπει την απορρόφησή της από τη «Σελόντα» μέσω μεταβίβασης από την πρώτη στη δεύτερη του συνόλου του ενεργητικού της και μέρους του παθητικού της.

Το 2014 έκλεισε με μείωση του κύκλου εργασιών του ομίλου από τα 42,98 εκατ. ευρώ στα 34,58 εκατ., ενώ οι καθαρές ζημίες σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 17,49 εκατ. από 8,8 εκατ. το 2013. Στις 31/12/2014, ο όμιλος, και αφού ληφθεί υπόψη η συμφωνία εξυγίανσης, είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 3,56 εκατ., προς τους εργαζομένους 2,3 εκατ., προς τις τράπεζες 12,48 εκατ., προς το Δημόσιο 398.000 ευρώ και προς τους προμηθευτές 3,96 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή