Αυξήθηκε 16,9% η κερδοφορία του ΟΠΑΠ

Αυξήθηκε 16,9% η κερδοφορία του ΟΠΑΠ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο όμιλος ΟΠΑΠ στο α΄ τρίμηνο του 2015. Ο οργανισμός πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα μέσα στην ύφεση, αφού αύξησε τόσο τις πωλήσεις των παιγνίων στοιχηματισμού (Πάμε Στοίχημα) κατά 6,2%, όσο και τις πωλήσεις των αριθμολαχείων (ΚΙΝΟ, Joker κ.λπ.) κατά 2,8%.

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, στο «Πάμε Στοίχημα» είναι το έβδομο κατά σειρά τρίμηνο αύξησης των πωλήσεων, ενώ για τα αριθμολαχεία, ήταν το πρώτο θετικό τρίμηνο, μετά το λανσάρισμα του λαχείου «Σκρατς». Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα έσοδα των λαχείων, τα ενοποιημένα έσοδα από πωλήσεις του οργανισμού εκτοξεύθηκαν κατά 15,8% και ανήλθαν σε 1,12 δισ. ευρώ, από 0,97 δισ. ευρώ που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2014.

Οι πωλήσεις των λαχείων που λάνσαρε ο ΟΠΑΠ τον Μάιο του 2014 συνέβαλαν κατά 113 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο και χωρίς αυτές, η (οργανική) αύξηση των πωλήσεων θα ανέρχονταν σε περίπου 4%. Σημειώνεται ότι πάνω από το 70% των πωλήσεων λαχείων αφορά το «Σκρατς» και το υπόλοιπο 30% τα άλλα λαχεία (Λαϊκό, Εθνικό).

Τα καθαρά έσοδα προ φόρων (Gross Gaming Revenue, GGR) ανήλθαν σε 365 εκατ. ευρώ, έναντι 320 εκατ. ευρώ το 2014. Σημειώνεται ότι το 30% εξ αυτών, ήτοι 110 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2015, παρακρατείται από το ελληνικό Δημόσιο (GGR Tax). Τα καθαρά έσοδα (GGR) ορίζονται ως οι πωλήσεις μείον τις αποδόσεις (κέρδη) στους παίκτες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος ΟΠΑΠ ανακοίνωσε έσοδα περίπου 24 εκατ. ευρώ από τη νέα θυγατρική του εταιρεία Payzone. Τα έσοδα αυτά ωστόσο δεν προστέθηκαν στον κύκλο εργασιών/πωλήσεις της επιχείρησης, καθώς δεν συνιστούν έσοδα από παροχή τυχερών παιγνίων. Η Payzone είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών, εξόφληση λογαριασμών και πώληση προπληρωμένων τηλεφωνικών καρτών.

Aντίστοιχη θετική πορεία με τα έσοδα είχε και η κερδοφορία του ομίλου. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός αύξησε τις αποδόσεις στους παίκτες στο 68% από 66% που ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2014, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 22% φτάνοντας τα 93 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,9% φτάνοντας τα 58,1 εκατ. ευρώ. «Οπως και την προηγούμενη χρονιά συνεχίζουμε και στο 2015 με ενισχυμένη την κερδοφορία μας», σχολίασε χθες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ. «Παρά το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον», πρόσθεσε, «καταφέραμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε τα προσφερόμενα παιχνίδια».

Για το υπόλοιπο του 2015, ο κ. Ζίγκλερ είπε ότι η προσπάθεια εστιάζεται στην εισαγωγή των VLTs στην ελληνική αγορά, η οποία -όπως ανέφερε- θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την αγορά ακινήτων. «Η εταιρεία μας αποτελεί διαχρονικά στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με σημαντική συνεισφορά», κατέληξε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΠΑΠ.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού ανήλθαν σε 264 εκατ. ευρώ, από 168 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του αντίστοιχου τριμήνου της περασμένη χρονιάς. Εκτοτε τα διαθέσιμα, σίγουρα, θα έχουν περιορισθεί, καθώς η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη διανομή του υπολοίπου του μερίσματος (0,50 ευρώ/μετοχή), συνολικού ύψους περίπου 160 ευρώ. Τέλος, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 52,1% και διαμορφώθηκαν στα 35,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες πληρωμές φόρων, καθώς και στον διαφορετικό χρονισμό εκκαθάρισης απαιτήσεων των πρακτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή