Ενίσχυση εσόδων και επιβατικής κίνησης για την Aegean Airlines

Ενίσχυση εσόδων και επιβατικής κίνησης για την Aegean Airlines

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη επιβατική κίνηση κατά 13% κατέγραψε η Aegean Airlines το α΄ τρίμηνο του 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου μετέφερε 1,8 εκατ. επιβάτες. Τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 2014, καθώς διαμορφώθηκαν στα 138,1 εκατ. ευρώ, έναντι 133,9 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε 8,3 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014 (8,4 εκατ. ευρώ). Η εικόνα αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την Aegean Airlines, στη μείωση του μέσου ναύλου, στις αυξημένες πτήσεις εξωτερικού την εποχικά αδύναμη περίοδο και στην ενδυνάμωση του δολαρίου, που αντιστάθμισαν τις ωφέλειες από τη μείωση του κόστους καυσίμου, αλλά και τη βελτίωση παραγωγικότητας και κόστους ανά μονάδα που απορρέουν από οικονομίες κλίμακας.

Το αρνητικό EBIDTA της Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 116% και έκλεισε το α΄ τρίμηνο του 2015 στα 14,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. ευρώ στις 31.03.2015.

Οσον αφορά την επιβατική κίνηση, το δίκτυο του εσωτερικού ενισχύθηκε 7% με 995.000 επιβάτες, ενώ οι ταξιδιώτες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 22%, αγγίζοντας τις 851.000. Η εταιρεία σημειώνει ότι επένδυσε σε σημαντικά υψηλότερη χωρητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας τα νέα δρομολόγια και τη χειμερινή περίοδο, ενώ παράλληλα αύξησε συχνότητες στο ήδη υπάρχον δίκτυο. Η αύξηση της κίνησης εξωτερικού αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της κύριας βάσης της Aegean Airlines στην Αθήνα, όπου η συνολική κίνηση ενισχύθηκε κατά 26%. Ο συντελεστής πληρότητας μειώθηκε κατά 2,7 μονάδες, ενώ οι επιβάτες ανά πτήση ενισχύθηκαν κατά 6%.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την αξιολόγηση της απόδοσης της επένδυσης για το 2015 χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημ. Γερογιάννης, την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2015. «Το 2015 ξεκίνησε με σημαντικές επενδύσεις από την εταιρεία μας με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας, συνεπή προσπάθεια στήριξης του κόμβου της Αθήνας και με 10 νέους προορισμούς που πετάξαμε πρώτη φορά τον χειμώνα. Με την επέκταση του δικτύου μας καθώς και με σημαντικά χαμηλότερους ναύλους πετύχαμε 22% ανάπτυξη της συνολικής διεθνούς κίνησης. Επενδύσαμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον για τη χώρα και παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, προσβλέποντας στις συνέργειες του δικτύου μας αλλά και στην περαιτέρω αύξηση του τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά υπό συνθήκες σταθερότητας της χώρας. Τον Ιούνιο ξεκινά και η παραλαβή των 7 νέων αεροσκαφών Airbus A320 που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016».

H Aegean Airlines και η Olympic Air μετέφεραν 10,1 εκατ. επιβάτες το 2014, με στόλο που αριθμούσε 50 αεροσκάφη. Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων για το 2015 περιλαμβάνει δίκτυο 134 προορισμών, 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες, με 15 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, ενισχυμένες κατά 2 εκατ. θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα η εταιρεία είναι μέλος της παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της Star Alliance, ενώ βραβεύτηκε από τα Skytrax World Airline Awards για τέταρτη συνεχή χρονιά και πέμπτη φορά, τα τελευταία 6 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή