Αύξηση προβλέψεων από την Εθνική για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Αύξηση προβλέψεων από την Εθνική για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προχώρησε στο α΄ τρίμηνο ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των προκλήσεων που δημιουργεί το οικονομικό περιβάλλον.

Ο όμιλος παρουσίασε στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου ζημίες ύψους 159 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών ζημιών ύψους 112 εκατ. ευρώ, καθώς και στην επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, ο όμιλος εμφάνισε ζημίες ύψους 290 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έναντι κερδών 104 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ ισχυρή κερδοφορία εμφάνισε για άλλη μια περίοδο η Finansbank στην Τουρκία με κέρδη 114 εκατ. ευρώ (+81% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Οι θυγατρικές στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης συνέβαλαν θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου με κέρδη 17 εκατ. ευρώ (+21%).

Σε λειτουργικό επίπεδο η εικόνα βελτιώθηκε με τα λειτουργικά κέρδη να φτάνουν τα 418 εκατ. (+6%). Εξαιτίας του γενικότερου περιβάλλοντος, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 477 εκατ. εκ των οποίων τα 336 εκατ. ευρώ αφορούν καθυστερήσεις στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων η τράπεζα προχώρησε στη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων στην Ελλάδα ύψους 323 εκατ. (+18% σε τριμηνιαία βάση), οδηγώντας τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε αύξηση κατά 50 μ.β. στο επίπεδο του 60,7%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε: «Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως τη ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου. Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η κεφαλαιακή επάρκεια παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12,1%, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Η διοικητική δομή

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της τράπεζας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου σχήματος. Με απόφαση του Δ.Σ., και κατόπιν εισηγήσεως του κ. Λ. Φραγκιαδάκη και πρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού αναβαθμίστηκε o κ. Δημήτρης Καποτόπουλος σε γενικό διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής, μέχρι σήμερα βοηθός γενικός διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης. Επίσης ορίστηκαν νέα καθήκοντα σε περίπου 10 στελέχη. Ανακοινώθηκε ακόμα η παραίτηση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου, κ. Πόλας Χατζησωτηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή