Βελτιωμένα αποτελέσματα 3μήνου για την Alpha Bank

Βελτιωμένα αποτελέσματα 3μήνου για την Alpha Bank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση του ισολογισμού, με αύξηση του αποθέματος των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχώρησε το πρώτο τρίμηνο η Alpha Bank. Στο τέλος Μαρτίου, σε ενοποιημένο επίπεδο η Alpha Bank παρουσίασε ζημίες ύψους 115,8 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος 94,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν θετικά, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη αναδιάρθρωση που έχει συντελεστεί. Ετσι, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στο πρώτο τρίμηνο τα αποτελέσματα πριν από προβλέψεις ανήλθαν στα 294,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και η ανακοπή της θετικής πορείας της οικονομίας επηρέασαν την τράπεζα ιδίως στις καταθέσεις και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων. Οι καταθέσεις στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 36,01 δισ. ευρώ έναντι 42,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,9%. Η απώλεια καταθέσεων, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας, αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ρευστότητας που άντλησε η Alpha Bank από το ευρωσύστημα. Οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν στα 554 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 33,8%. Στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 34,6% ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 29,8%.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, ο όμιλος προχώρησε στην αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων κατά 7,9% και οι οποίες ανήλθαν στα 426 εκατ. ευρώ. Ετσι το συνολικό απόθεμα προβλέψεων ανήλθε στα 13,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων από προβλέψεις ανήλθε στο 62,8% (ενισχύθηκε κατά 70 μονάδες βάσης). Ο όμιλος διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 12,6% (με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ).

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η ρευστότητα μετά τον Μάρτιο συνέχισε να επηρεάζεται αρνητικά από επιπρόσθετες εκροές καταθέσεων, με μειωμένο ωστόσο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Με αφορμή τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: «Τους πρώτους μήνες του 2015 συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας όσο και την οργανική κερδοφορία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον. Οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξαρτήσεως από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και την αντιστροφή της πορείας βελτιώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, η οποία είχε διαφανεί κατά το προηγούμενο έτος. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση επαρκούς διαθέσιμης ρευστότητας, στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας του. Αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εντός του έτους και θα οδηγήσει εκ νέου την Alpha Bank σε πορεία ανακάμψεως σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή