Ποια ξένα funds ελέγχουν μερίδια ελληνικών επιχειρήσεων

Ποια ξένα funds ελέγχουν μερίδια ελληνικών επιχειρήσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικότατη παραμένει η παρουσία ξένων επενδυτικών ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εισηγμένων ελληνικών ομίλων, πέρα από αυτές που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες. Κάποιοι από τους ξένους θεσμικούς, όπως για παράδειγμα η Capital, έχουν μειώσει την έκθεσή τους, ενώ άλλοι, όπως η Fidelity, την έχουν διατηρήσει ή και ενισχύσει. Στην αγορά γινόταν μέχρι πρότινος λόγος για εγκλωβισμένους ξένους, αλλά οψίμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και αγοραστές. Σε κάθε περίπτωση, ξεχωρίζουν οι θέσεις εκείνες που υπερβαίνουν ή πλησιάζουν το 5% των δικαιωμάτων ψήφου.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η Capital Group of Companies ελέγχει, με βάση στοιχεία της ΕΧΑΕ που αφορούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, το 4,75% της Frigoglass (από 9,1% προηγουμένως) και το 5,019% της Jumbo.

Το fund του John Paulson εξακολουθεί, επίσης σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, να κατέχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. H Fidelity διατηρεί ακόμα θέση της τάξεως του 5,93% στη Folli Follie, 5,09% στη Φουρλής, 5,84% στην Grivalia, 5% στον ΟΠΑΠ, 10,190% στη Σαράντης, 5,51% στη ΜΕΤΚΑ και 13,18% στην Jumbo.

Αλλοι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί και private equity funds εξακολουθούν να παραμένουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, όπου η Fairfax Financial Holding Limited ελέγχει το 5,02%. Οπως και στη ΓΕΚ Τέρνα, όπου το αμερικανικό private equity York Global Finance Offshore BDH ελέγχει το 14,853%, αλλά και στην Τέρνα Ενεργειακή, όπου το ίδιο fund ελέγχει το 7,70%.

Στον ΟΠΑΠ εκτός από τη Fidelity, με μεγάλη θέση (5,19%) παραμένει και το The Baupost Group L.L., όπως και η Blackrock Inc. (5,17%).

Στην Grivalia συμμετέχουν επίσης οι Fairfax Financial σε στρατηγική συνεργασία με τη Eurobank (ελέγχουν από κοινού το 62%), η Fidelity όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η Wellington Management με 11,16%.

Στη Folli Follie εκτός από τη Fidelity βρίσκεται πάντα και η κινεζική Fosun International Holdings με 13,85%.

Στη Frigoglass έχει εισέλθει εσχάτως, με 5,43% πλέον, η Financiere de l’ Echiquier. Στη Lamda Development παραμένουν τα αμερικανικά private equities Texas Pacific Group – Axon Management LP με 7,388% και The Blackstone Group L.P. με 10%. Στη MIG το 14,2% ανήκει παγίως στην Dubai Group Limited, ενώ στη MLS Πληροφορική έχει εισέλθει, ως γνωστόν, και παραμένει ο σεΐχης του Κατάρ, Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι, με 5,1%.

Ακόμα, συμμετοχές άνω του 5% διαθέτουν μεγάλοι ξένοι οίκοι σε εισηγμένες όπως η Τράπεζα Κύπρου και ο ΟΛΠ ή η ΕΧΑΕ, κ.ά. Από αυτές τις θέσεις ξεχωρίζει για την κεφαλαιοποίησή της το 13,8% της Silchester International Investors LLP στη ΔΕΗ.

Τέλος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ξένοι επενδυτές τον Απρίλιο πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 64,1% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκε στο 58,6% έναντι 59,0% στο τέλος Μαρτίου. Συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (7,479 δισ. ευρώ ή 18,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται σε 48,0%, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,4% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή