Οι αυξήσεις ΦΠΑ θα οδηγήσουν το ’16 στο κλείσιμο ξενοδοχείων της Αθήνας

Οι αυξήσεις ΦΠΑ θα οδηγήσουν το ’16 στο κλείσιμο ξενοδοχείων της Αθήνας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να επανέλθουν τα λουκέτα στα ξενοδοχεία της Αθήνας από το 2016, εάν αυξηθούν σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα οι συντελεστές του ΦΠΑ που διαμορφώνουν το τουριστικό πακέτο και δεν σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Πάντως, η φετινή χρονιά για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα θετικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου παρουσίασαν αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο κ. Βασιλικός θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχισθεί η ανοδική πορεία αν κλεισθεί η συμφωνία με τους εταίρους και διαμορφωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο μεταξύ 8% και 10%.

Σε διαφορετική περίπτωση, μεταβολής των συντελεστών σε υψηλότερα επίπεδα, ο τουρισμός τη Αθήνας θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την τιμολογιακή πολιτική ανταγωνιστριών πόλεων. Και αυτό, εξηγεί, θα συμβεί γιατί τα ξενοδοχεία της Αθήνας θα αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση, με δεδομένο ότι ακόμη κλείνουν πληγές από τα ακραία γεγονότα προηγούμενων ετών.

Λουκέτα

Στο πλαίσιο αυτό θυμίζει ότι την περίοδο 2008-2013 έκλεισαν 89 ξενοδοχεία στην Αθήνα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης αλλά και της υποβάθμισης ιστορικών περιοχών του κέντρου, με αποτέλεσμα βάσει των υπολογισμών της Ενωσης οι συνολικές οικονομικές απώλειες στον τουρισμό της πρωτεύουσας να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βασιλικός ανησυχεί ότι ένα ενδεχόμενο παγίωσης αρνητικών τάσεων στις κρατήσεις από βασικές αγορές σε προορισμούς της περιφέρειας, τη φετινή σεζόν, θα μεταδοθεί ετεροχρονισμένα από την επόμενη χρονιά και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Για τη φετινή σεζόν υποστηρίζει ότι η Αθήνα ευνοείται από το γεγονός ότι παραμένει η πρωτεύουσα με τις χαμηλότερες ξενοδοχειακές τιμές της Ευρώπης, έχει καλύτερη αεροπορική συνδεσιμότητα με το εξωτερικό και δεν υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια που δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες στον τουρισμό.

Παράλληλα, σημειώνει ότι λειτούργησαν θετικά οι προσπάθειες της Ενωσης να προβάλλει τη θετική εικόνα του προορισμού στο εξωτερικό. Από το 2012 έως σήμερα πάνω από 70 ξενοδοχεία – μέλη της Ενωσης και περισσότερες από 100 ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς, με σύμμαχο στην προσπάθεια την Αegean, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας περίπου 300 ξένων δημοσιογράφων και 1.500 τουριστικών πρακτόρων από 24 χώρες στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές για τη φετινή περίοδο, μέχρι στιγμής κινούνται σε θετικό έδαφος οι αφίξεις από τις βασικές χώρες «άντλησης» επισκεπτών για την Αθήνα, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Επίσης, δυναμικά κινείται και η αμερικανική αγορά υποβοηθούμενη από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Χαμηλές, όμως, είναι οι προσδοκίες για τις συνεδριακές εκδηλώσεις φέτος στην Αθήνα, καθώς έχει περιοριστεί το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις εξαιτίας του γενικότερου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Επιπλέον, στο επιχειρηματικό μέτωπο για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας παρατηρεί ότι υπάρχει επενδυτική άπνοια.

Πλεονεκτήματα

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ-Α συγκαταλέγει στις θετικές παραμέτρους για τον τουρισμό της Αθήνας την επικείμενη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του Φιξ, αλλά και την ολοκλήρωση των έργων για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου.

Επιπροσθέτως, όμως, τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και άλλα μεγάλα έργα που θα ενισχύσουν τη ροή ταξιδιωτών στην πρωτεύουσα, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό και η δημιουργία του μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου. Τέτοιου είδους έργα, καταλήγει, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Αθήνα να προσελκύσει και υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή