Ζημιογόνες έξι στις δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις

Ζημιογόνες έξι στις δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει 18 συνεχή τρίμηνα (δηλαδή 4,5 χρόνια) από την τελευταία φορά (Σεπτέμβριος 2009) που η αναλογία κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο ήταν ισοδύναμη (50-50). Σήμερα και έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης που σάρωσε και το ελληνικό επιχειρείν, έξι στις 10 εισηγμένες εμφανίζουν ζημίες. Ο κανόνας αυτός, ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, επιβεβαιώθηκε και το α΄ τρίμηνο του 2015. Αποτέλεσμα; 193 εισηγμένες εμφάνισαν ζημίες, μετά από φόρους, συνολικού ύψους 265,8 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο; Η διαμορφούμενη προοπτική, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς και βασικών μετόχων επιχειρήσεων, κοινή είναι η εντύπωση ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε την εικόνα αυτή να αλλάζει και τις κερδοφόρες εταιρείες να κλείνουν την ψαλίδα έναντι των ζημιογόνων.

Οπως εξηγούν, «πάντα η αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών στην οικονομία παίρνει περισσότερο χρόνο». Σημείο – κλειδί θα αποτελέσει η ταχύτητα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Βέβαια με τη σημερινή απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 10,65% και του 3ετούς στο 21,90% (τιμές της 3ης Ιουνίου 2015) όλα τα παραπάνω αποτελούν απλές… προσδοκίες.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία μακροοικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν βοηθήσουν στο μέλλον και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για:

α) την ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι 61 εισηγμένες – εξαγωγικές εταιρείες, σε σύνολο 233, βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κερδοφορίας αυτό το τρίμηνο,

β) την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που μπορεί να δώσει, όπως και πέρυσι, μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία των εταιρειών πολλών κλάδων αλλά και

γ) τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου brent, που ωφελεί τις μεταφορές, τα αποθέματα των διυλιστηρίων, τις ακτοπλοϊκές, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Το β΄ τρίμηνο του 2015 (Απρίλιος – Ιούνιος) είναι χαμένο. Οι ελπίδες τώρα ουσιαστικά μετατίθενται για το δ΄ τρίμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), υπό τον όρο ότι θα εξελιχθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και θα υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, «οι τράπεζες που δίνουν πίστωση σε όλες τις εταιρείες που έχουν προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού τους τη διετία 2012-2013, θα ανοίξουν τα γκισέ τους μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αρα με δεδομένο ότι χωρίς δυνατές τράπεζες δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη, μάλλον το δ΄ τρίμηνο 2015 και το α΄ τρίμηνο 2016 θα έχουμε κάποια καλά δείγματα γραφής από τις περισσότερες εισηγμένες» εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.

Στο μεταξύ, η εικόνα στο Χρηματιστήριο παραμένει απογοητευτική, καθώς επηρεάστηκε κυρίως από:

• την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου,

• τη μειωμένη πιστωτική επέκταση λόγω ΕΚΤ και

• τις διακυμάνσεις του ευρώ και του πετρελαίου.

Επίσης, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, μετά από ένα διάστημα ύφεσης, ξαναπήραν την ανηφόρα, ως απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στο α΄ δίμηνο του 2015.

Το θετικό για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι ότι έχουν αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εμπειρία. Ανάλογες συνθήκες είχαν καταγραφεί και το 2012, με αποτέλεσμα οι απαραίτητες δράσεις να έχουν κατηγοριοποιηθεί και κωδικοποιηθεί.

Κλείνοντας, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και μέσα στην κρίση υπάρχουν εταιρείες που όχι μόνο άντεξαν αλλά έφεραν αποτελέσματα που παραπέμπουν σε ιστορικά υψηλά. Τέλος, υπάρχει και μια κατηγορία πέντε εισηγμένων που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό πίνακα. Λιμάνια, νερά και ΔΕΗ αποτελούν ανελαστικές δαπάνες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνεπώς έχουν ένα πλεονέκτημα: σίγουρες σταθερές ταμειακές ροές σε κάθε χρονική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή