Μέσω Ιταλίας η εναλλακτική πορεία του Turkish Stream

Μέσω Ιταλίας η εναλλακτική πορεία του Turkish Stream

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εναλλακτική πορεία του αγωγού Turkish Stream προς την Ευρώπη, που θα «παρακάμπτει» την πολιτική ασάφεια των βαλκανικών χωρών, αλλά και τις αντιδράσεις των Βρυξελλών, παρουσίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Λαφαζάνης, στη ρωσική πλευρά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα. H υλοποίησή της θα γίνει από κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, στην οποία θα συμμετέχει και ελληνική εταιρεία η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για την αποκαλούμενη δυτική όδευση του αγωγού, που στηρίζεται στην αναβίωση του IGI (διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας), έργο που έχει χαρακτηριστεί κοινοτικού ενδιαφέροντος και αποτέλεσε ένα από τα αρχικά σχέδια για τη μεταφορά του αζερικού αερίου, χάνοντας τελικά την «κούρσα» από τον Tap. Την επιλογή στηρίζουν οι ιταλικές εταιρείες ΕΝΙ και Εdison, αλλά και η μητρική εταιρεία της τελευταίας, η γαλλική EDF. Το ιταλικό ενδιαφέρον για την προέκταση του Turkish Stream στην Ιταλία μετέφερε στον κ. Λαφαζάνη, στις 15 Μαΐου, υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της Edison, που βρέθηκε στην Αθήνα, ενώ συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Οι Ιταλοί εμφανίστηκαν μάλιστα πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την ελληνική συμμετοχή στο έργο, καθώς εκτιμούν ότι το έργο μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη των Βρυξελλών υπό προϋποθέσεις.

Πρωτίστως, η ιταλική πλευρά εκτιμά ότι το έργο θα πρέπει να αποφορτιστεί πολιτικά και να αποκτήσει χαρακτηριστικά οικονομικά και εμπορικά, αντίστοιχα με αυτά του Tap. Η κατάργηση της διόδου της Ουκρανίας για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2016, όπως έχει προαναγγείλει η Μόσχα, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό τροφοδοσίας για την Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής Edison, και αυτό καθιστά απολύτως αναγκαία μια νέα υποδομή μεταφοράς αερίου.

O Turkish Stream και η προέκτασή του στην Ελλάδα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, όπως προωθείται, εμφανίζεται ως υποκατάστατο έργο του South Stream και αυτό είναι λάθος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το σχέδιο που η ιταλική πλευρά παρουσίασε στον κ. Λαφαζάνη και εκείνος με τη σειρά του στους αξιωματούχους της Ρωσίας, προβλέπει τη σύσταση μιας κοινοπραξίας από ευρωπαϊκές εταιρείες χωρίς τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών, ή τουλάχιστον χωρίς τη συμμετοχή της Gazprom, και την αξιοποίηση του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, όχι μόνο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου. Ο επαναπροσδιορισμός του σχεδίου σε αυτό το πλαίσιο καθιστά το έργο ρεαλιστικό και μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις όχι μόνο των Βρυξελλών αλλά και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν κύκλοι της Εdison.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή