«Κάπνισμα με… ωράριο»: αδιανόητο, κι όμως ελληνικό

«Κάπνισμα με… ωράριο»: αδιανόητο, κι όμως ελληνικό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικό «θρίαμβο» σημείωσε η χώρα μας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που ήταν στις 31 Μαΐου 2015. Με τον προσανατολισμό του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει νέο αντικαπνιστικό νόμο που θα επιτρέπει το «κάπνισμα με… ωράριο» στους κλειστούς χώρους, όχι μόνο επιβεβαιώνεται η οδυνηρή πρωτιά της χώρας μας σε αδιαφορία για την προστασία της υγείας των πολιτών, όχι μόνο ανοίγει «παραθυράκι» να διεκδικηθεί το «ωράριο» και από τους θεριακλήδες στους εργασιακούς χώρους, όχι μόνο γράφει «στα παλιά της τα παπούτσια» τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία -κατά τα αλλά «ανήκουμε στην Ευρώπη»-, αλλά προκάλεσε και «σεισμό» στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η οποία και δημοσίως διερωτάται για το ποια είναι η πολιτική του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, και αν «θα επιστρέψουμε σε συνήθειες προ του 2008». Υπογραμμίζει επίσης ότι «η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της πολιτείας και περιμένουμε την άρση των σχετικών εξαγγελιών».

Οπως είναι ήδη γνωστό, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήδη από το 2009, έχει εκδώσει σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στους τόπους εργασίας και τους πολίτες, στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις, δεν θα σε σταματήσει τίποτα», ξεκίνησε το 2011 και στη δεύτερη φάση της, ήταν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με στρατηγική που μετατόπισε το κέντρο βάρους από τις αρνητικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα, στα θετικά οφέλη για τους τέως καπνιστές.

Ισχύει επίσης και η υπόμνηση για μιαν «Ευρώπη χωρίς κάπνισμα» με έκθεση της Κομισιόν για τη πρόοδο συμμόρφωσης των κρατών-μελών με την απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, όπως και για την προστασία των εργαζομένων από το παθητικό κάπνισμα. Επιπλέον, το «καμπανάκι» το χτύπησαν δυνατά οι στατιστικές, οι οποίες δείχνουν πως η πλειονότητα των καπνιστών αρχίζει σε πολύ νεαρή ηλικία – το 70% πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας και το 94% πριν από την ηλικία των 25 ετών. Υψηλό είναι επίσης το κόστος που συνεπάγεται για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή