Οι δηλώσεις Μέρκελ «γύρισαν» το Χρηματιστήριο

Οι δηλώσεις Μέρκελ «γύρισαν» το Χρηματιστήριο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφει συνολικές απώλειες 8,78% που μεταφράζεται σε λογιστικές απώλειες 4,384 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επιβαρύνει την ψυχολογία των επενδυτών που αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό κίνδυνο, καθώς ήδη διαπιστώνουν ότι αυξάνονται οι ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Ηδη, η Αθήνα από την αρχή του έτους καταγράφει πτώση 7,45%.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 2,73% και διολίσθησε στις 764,63 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν μετά τις 16.00 το απόγευμα και μέχρι εκείνη την ώρα ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 795,31 μονάδες (+1,17%) με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 651,73 μονάδες (+4,15%). Ωστόσο, οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν έχει μείνει πολύς χρόνος, κάθε μέρα μετράει» και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές» επανενεργοποίησαν τους πωλητές που προσέτρεξαν να ρευστοποιήσουν τα αρχικά κέρδη της συνεδρίασης. Αναιμική παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, καθώς έφθασε μόλις τα 47,653 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (1,05% στα 5,790 ευρώ) και της Αεροπορίας Αιγαίου με 0,59% στα 6,8 ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 11,20%, η απόδοση του 5ετούς κυμάνθηκε στο 17,20%, η απόδοση του 3ετούς κυμάνθηκε στο 24,90% και το spread διαμορφώθηκε στις 1.033 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή