Εμπόδια Ανωμερίτη στο παρά πέντε της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Εμπόδια Ανωμερίτη στο παρά πέντε της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πέντε σχεδόν χρόνια στο πηδάλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, έχοντας επιζήσει της αλλαγής πέντε κυβερνήσεων και τριών διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ο μέχρι τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. εξωθήθηκε, όπως λέγεται, σε παραίτηση από την ηγεσία της υπό διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης εισηγμένης.

Διατρανώνοντας σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της «επιχείρησε χθες με την επιστολή παραίτησης να εμφανιστεί ως αποχωρών, και όχι ως απομακρυνθείς, τρεις μόλις μέρες πριν από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση», σημειώνουν κύκλοι με άριστη γνώση των εξελίξεων.

Αποχωρώντας ο Γ. Ανωμερίτης επιχειρεί να αφήσει και παρακαταθήκη σε όλους τους υπαλλήλους της εισηγμένης, βάζοντας σε αυριανό διοικητικό συμβούλιο, μια μέρα πριν από την ετήσια γενική συνέλευση και παρά τη διαγωνιστική διαδικασία, θέμα άμεσης υπογραφής διετούς συλλογικής σύμβασης με όλα τα σωματεία των εργαζομένων. Σημειώνεται πως η προηγούμενη συλλογική σύμβαση έχει λήξει, τρέχει η μετενέργεια και η υπογραφή νέας πρέπει να γίνει εντός το καλοκαιριού, σύμφωνα με πηγές του ΟΛΠ.

Στην κίνησή αυτή του Γ. Ανωμερίτη δεν μπορούσε παρά να είναι αρωγός ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, παρά τις όποιες πολιτικές ή άλλες διαφορές των δύο ανδρών, σημειώνουν παρατηρητές. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε σε συνάντησή τους την Τρίτη το απόγευμα και να συμφωνήθηκε και η παραπάνω διάρκεια.

Το ζήτημα παραμένει ανοικτό και θα απασχολήσει σήμερα Πέμπτη τόσο τη συνάντηση Ανωμερίτη με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα όσο και την επιτροπή που συγκαλείται για τον διορισμό νέας διοίκησης και στην οποία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας και ο γραμματέας της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιάς.

Εάν δεν προχωρήσει τελικά η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, κύκλοι του Πειραιά πιθανολογούν εντονότατες αντιδράσεις των εργαζομένων, με απρόβλεπτη κλιμάκωση, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβολή της γενικής συνέλευσης του Σαββάτου κατά ένα και πλέον μήνα, σε μια περίοδο που οι διαδικασίες του διαγωνισμού πρέπει να τρέξουν.

Ανοικτά θέματα

Υπενθυμίζεται πως ως εισηγμένη η ΟΛΠ Α.Ε. πρέπει, μεταξύ άλλων, στη γενική συνέλευση να αποφασίσει τη μερισματική της πολιτική -κάτι για το οποίο επισπεύδων είναι αυτονόητα και το Δημόσιο που ελέγχει το 74% της εταιρείας- αλλά και να εγκρίνει τα πεπραγμένα και τις αμοιβές του, υπό αλλαγή, διοικητικού συμβουλίου. Για το τελευταίο, και ειδικότερα το θέμα των αμοιβών του Γ. Ανωμερίτη, υπάρχουν όμως σοβαρά ανοικτά θέματα: ο βασικός μέτοχος, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει εγκρίνει από το 2012 στις σχετικές γενικές συνελεύσεις τις αμοιβές του, θεωρώντας πως βρίσκονται σε παράβαση του νόμου 3833 του 2010 και πρέπει να μειωθούν ώστε να συνυπολογιστούν στο όριο των 4.750 ευρώ και τα έσοδα από τη σύνταξή του ως βουλευτής.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γι’ αυτό το θέμα το τελευταίο διάστημα λέγεται πως μπορεί να αποτέλεσε και ένα πρόσθετο λόγο που ο Γ. Ανωμερίτης «επέλεξε να πραγματοποιήσει τώρα την έξοδο, καταγγέλλοντας, μάλιστα την κυβέρνηση για μεταβολή των προγραμματικών της θέσεων επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης», σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι σε άμεση επαφή με τα γεγονότα αυτά.

Τούτο όμως φαίνεται να έχει ενοχλήσει ορισμένα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καθώς γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και «με παρεξηγήσιμο τρόπο». Παράλληλα έχει ενοχλήσει βέβαια και τους υποψηφίους επενδυτές αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στην υπό συζήτηση νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί ούτως ή άλλως να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων. Αλλωστε, λένε θα μπορούσε κάλλιστα να υπογράψει συλλογική σύμβαση η νέα διοίκηση.

Η κίνηση Ανωμερίτη εκτιμάται από την αγορά ότι δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο όποιο διάδοχο σχήμα, αφού του κληροδοτεί ένα ανοιχτό μέτωπο είτε με τους εργαζομένους είτε με τους υποψηφίους επενδυτές. Μια διοίκηση που σε κάθε περίπτωση, πλην απροβλέπτων και απευκταίων εξελίξεων στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, θα έχει έναν από τους πιο σύντομους βίους εάν υποθέσει κανείς πως ο νέος βασικός μέτοχος θα τοποθετήσει, ασφαλώς, management της εμπιστοσύνης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή