Πιο κοντά η ΕΚΤ στην απόφαση για το «κούρεμα» των εγγυήσεων

Πιο κοντά η ΕΚΤ στην απόφαση για το «κούρεμα» των εγγυήσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στο «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων, που καταθέτουν για την άντληση ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες, είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντείνοντας περαιτέρω την πίεση στο τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, στην προγραμματισμένη διά ζώσης συνεδρίαση της Τετάρτης.

Προς την απόφαση αυτή συνέτεινε η απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ και να ζητήσει την ομαδοποίηση των τριών δόσεων του Ιουνίου για τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το θέμα τέθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, κατά την οποία η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα μέσω ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ. Η απόφαση ωστόσο αναβλήθηκε μετά την επιμονή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει με τη φυσική παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Το θέμα της αύξησης του «κουρέματος» στους τίτλους που καταθέτουν ως ενέχυρο οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων της ΕΚΤ από τις αρχές Απριλίου, υπό την πίεση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Τραπεζικοί κύκλοι συνδέουν τις επιπτώσεις που θα έχει η σχετική απόφαση με το ύψος του «κουρέματος» που θα αποφασιστεί. Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αυτή τη στιγμή «μαξιλάρι» εγγυήσεων που δεν έχουν δεσμευθεί περί τα 33 δισ. ευρώ. Ετσι, μια πιθανή αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του «κουρέματος» θα μειώσει κατά 8 δισ. ευρώ το μαξιλάρι των διαθέσιμων εγγυήσεων. Πηγές από τις τράπεζες εκτιμούν ότι μια μικρή αύξηση του haircut, της τάξης του 10%, θα έχει ελεγχόμενες επιπτώσεις. Αντίθετα σημαντικότερο θα είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εάν το «κούρεμα» αυξηθεί κατά 20 ή 30 ποσοστιαίες μονάδες, εξανεμίζοντας με αυτό τον τρόπο το μαξιλάρι εγγυήσεων των 33 δισ. ευρώ.

Το «κούρεμα» που επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα περίπου 23% κατά μέσον όρο, και μια απόφαση για πρόσθετο haircut θα ισχύσει για το σύνολο των τίτλων που καταθέτουν στο Ευρωσύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα αποτιμά άλλωστε τους σχετικούς τίτλους στην τρέχουσα τιμή τους, με αποτέλεσμα το συνολικό «κούρεμα» να φθάνει ακόμη και το 40%. Ετσι, μια ελληνική τράπεζα που χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα 60 εκατ. ευρώ μέσω του ELA θα πρέπει να καταθέσει εγγυήσεις 100 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει στην ανάλυσή της η Goldman Sachs, η άντληση ρευστότητας από τον ELA έχει φτάσει τα 83 δισ. ευρώ και η χορήγηση 2,3 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, δεν είναι παρά σαφή ένδειξη της αύξησης των εκροών από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, οι εκροές τον Απρίλιο έφτασαν τα 6,3 δισ. ευρώ και η παροχή ρευστότητας ύψους 5,9 δισ. ευρώ που δόθηκε από την ΕΚΤ τον ίδιο μήνα, δεν ήταν παρά το αντιστάθμισμα για τη μείωση των καταθέσεων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η έγκριση 2,3 δισ. ευρώ, αυτή την εβδομάδα, υπήρξε η μεγαλύτερη χορήγηση ρευστότητας από τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο οι εκροές είχαν φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Ετσι, η αύξηση του ELA κατά 6,1 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο -συμπεριλαμβανομένων των 2,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου- αποτυπώνει την αύξηση των εκροών τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή