Βραβεύτηκαν οι 17 πιο υπεύθυνες κοινωνικά εταιρείες από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

Βραβεύτηκαν οι 17 πιο υπεύθυνες κοινωνικά εταιρείες από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, βραβεύτηκαν 17 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2014, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το νέο εργαλείο που απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρευρέθησαν στην τελετή βράβευσης. Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index – διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης – πραγματοποιήθηκε φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, παρά την αυξημένη δυσκολία των αναθεωρημένων κριτηρίων αξιολόγησης του BITC που προσπαθεί διαρκώς να ανανεώνει τη μεθοδολογία του, καθρεφτίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της Εταιρικής Ευθύνης.

Φέτος, για πρώτη φορά τρεις εταιρείες – η AbbVie, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η NEF-NEF, κέρδισαν τον έπαινο «CRI Pass», μία νέα διάκριση που εισήγαγε πέρυσι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην ΕΚΕ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν πέντε επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Diamond, Platinum, Gold, Silver και Bronze.

Στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

στην κατηγορία PLATINUM: Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ-COMOTE, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola 3E, Εθνική Τράπεζα.

στην κατηγορία GOLD: Γέφυρα ΑΕ, Genesis Pharma, WIND, Mamidoil – Jetoil Α.Ε.

στην κατηγορία SILVER: PepsiCo-Tasty, ΔΕΠΑ NovoNordisk.

στην κατηγορία BRONZE: Ελληνικός Χρυσός, Janssen

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμηθεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης για δεύτερη φορά στο θεσμό δόθηκε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβράβευσε την καλύτερη νεοσυμμετέχουσα εταρεία:

Best Progress New Entry Αward: NovoNordisk

Best Progress PLATINUM Award: Ελληνικά Πετρέλαια

Best Progress GOLD Award: WIND

Best progress SILVER Award: PepsiCo-Tasty

Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΟΤΕ-COSMOTE

Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Coca Cola

Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΕΠΑ

Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Τράπεζα Πειραιώς

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησε με την παρουσία της η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην Υπουργός,  η οποία δήλωσε ότι: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα που συνδέει το επιχειρηματικό κέρδος με το επιχειρηματικό όφελος».

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης  πραγματοποίησε η Άννα Μπουσδούκου, δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο του δείκτη για την εξέλιξη των εταιρειών, και στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Εμπέογλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του ALBA, Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματικών, Λύδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Παύλος Πολιτάκης, Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CR INDEX 2013 ήταν η εφημερίδα Καθημερινή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και οι Εκδοτικοί Οργανισμοί Direction και Olive Media ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το  Centre for Sustainability & Excellence και η Advocate/Burson-Marsteller.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή