Υποστήριξη της διανομής ευρωπαϊκών ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες

Υποστήριξη της διανομής ευρωπαϊκών ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020), το υποπρόγραμμα Media ενισχύει οικονομικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταινιών και των οπτικοακουστικών μέσων, στην ανάπτυξη, διανομή και προώθηση του έργου τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στο πλαίσιο του ειδικού στόχου της προώθησης της διακρατικής κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, μία από τις προτεραιότητες του υποπρογράμματος Media είναι η ακόλουθη: υποστήριξη της διανομής σε κινηματογραφικές αίθουσες μέσω της διακρατικής εμπορίας, της δημιουργίας εμπορικού σήματος, της διανομής και της έκθεσης οπτικοακουστικών έργων.

Το υποπρόγραμμα Media θα παρέχει υποστήριξη για: τη δημιουργία συστημάτων υποστήριξης για τη διανομή μη εγχώριων ευρωπαϊκών ταινιών με διανομή σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε όλες τις άλλες πλατφόρμες, καθώς και για δραστηριότητες διεθνών πωλήσεων· ιδίως μεταγλώττιση και υποτιτλισμός και ακουστική περιγραφή των οπτικοακουστικών έργων.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), δικαίωμα υποβολής έχουν εταιρείες διανομής ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών/θεατρικών έργων, που συμμετέχουν σε εμπορικές δραστηριότητες για την παρουσίαση σε ευρύτερο κοινό σε κινηματογραφικές αίθουσες ταινιών, με σκοπό την εκμετάλλευση και των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της δράσης.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την έδρα τους σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media και να τελούν υπό την κυριότητα, είτε άμεσα είτε με πλειοψηφική συμμετοχή πολιτών από τις χώρες αυτές.

Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

– Κράτη-μέλη της Ε.Ε.

– Προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματα της Ενωσης, αρχές και όροι που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.

– Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία).

– Την Ελβετική Συνομοσπονδία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί με τη χώρα αυτή.

– Οι χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται με τις εν λόγω χώρες βάσει των συμφωνιών-πλαισίων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση συμπληρωματικές πιστώσεις που θα καταβάλλουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειες, σύμφωνα με ειδικό διακανονισμό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Το πρόγραμμα καθιστά εφικτές τη συνεργασία και τη λήψη κοινών ενεργειών με χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, βάσει της από κοινού συμβολής τους στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

Προτάσεις υποψηφίων από τρίτες χώρες μπορούν να επιλεγούν, υπό την προϋπόθεση ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις οποίες καθορίζονται οι όροι για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα, που είχε θεσπιστεί με τον κανονισμό που αναφέρεται ανωτέρω.

Επιλέξιμες δράσεις

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, οι δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν είναι εκστρατείες για τη διανομή μη εγχώριων ευρωπαϊκών ταινιών που υποβάλλονται ως μέρος μιας επιλέξιμης ομάδας με τουλάχιστον 7 διανομείς, η οποία συντονίζεται από τον εμπορικό αντιπρόσωπο της ταινίας.

Η ταινία πρέπει να έχει παραχθεί στο μεγαλύτερο μέρος από παραγωγό/παραγωγούς που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες που συμμετέχουν στο υποπρόγραμμα Media και να έχει υλοποιηθεί με σημαντική συμμετοχή επαγγελματιών από τις εν λόγω χώρες. Η ταινία πρέπει να αποτελεί πρόσφατο έργο μυθοπλασίας, κινούμενο σχέδιο ή ντοκιμαντέρ μήκους όχι μεγαλύτερου των 60 λεπτών και από χώρα διαφορετική από τη χώρα διανομής.

Η ταινία δεν πρέπει να αποτελείται από εναλλακτικό περιεχόμενο (παραστάσεις όπερας, συναυλίες, παραστάσεις, κ.λπ.) ή διαφημίσεις.

Οι ταινίες από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό παραγωγής το πολύ 10 εκατ. ευρώ.

Για να είναι επιλέξιμη μία ταινία, τα πνευματικά της δικαιώματα δεν πρέπει να έχουν κατοχυρωθεί πριν από το 2012.

Η προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες (εκτός από τις πρεμιέρες και τις ειδικές προβολές) θα πραγματοποιείται στις οικείες χώρες το νωρίτερο την ίδια μέρα με την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και μέσα στους 18 μήνες μετά τη σχετική προθεσμία για υποβολή.

Κριτήρια ανάθεσης

Οι επιλέξιμες υποψηφιότητες θα αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

– Αριθμός διανομέων στην ομάδα – (1 βαθμός/διανομέα).

Αριθμός των διανομέων οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δυνητικό κεφάλαιο στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του συστήματος «Αυτόματης» υποστήριξης (1 βαθμός/διανομέα).

– Ταινία που η παραγωγή της έγινε σε χώρα που συμμετέχει στο υποπρόγραμμα Media, με εξαίρεση τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (2 βαθμοί).

Η ομάδα των διανομέων που παρουσιάζει μια παιδική ταινία με πραγματικούς ηθοποιούς (live-action, δηλ. που δεν είναι ταινία κινουμένων σχεδίων) με την υψηλότερη βαθμολογία θα επιλέγεται ανεξάρτητα από την κατάταξη των υποψηφιοτήτων σε όλη τη διαδικασία επιλογής.

Αν οι υποψήφιοι ενταχθούν σε μια ομάδα διανομέων που έχει ήδη λάβει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προθεσμίας της επιλεκτικής κινηματογραφικής υποστήριξης εντός του ορίου του 5% των πόρων του προϋπολογισμού που διατίθενται σε κάθε περίοδο, η επιλογή θα είναι αυτόματη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές. Η διάταξη αυτή προορίζεται για όλα τα εδάφη πλην της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται είναι 8.000.000 ευρώ.

Η χρηματοδοτική συνδρομή θα έχει τη μορφή κατ’ αποκοπήν ποσού, ανάλογα με τον αριθμό των προβολών που θα πραγματοποιηθούν, που θα κυμαίνεται μεταξύ των 2.800 και 150.000 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Οι προτάσεις υποβάλλονται το αργότερο έως την 2α Ιουλίου 2015, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), μέσω του ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης (eForm). Δεν γίνεται δεκτή καμία άλλη μέθοδος υποβολής αίτησης.

Επιπλέον, μια σειρά υποχρεωτικών παραρτημάτων που δεν μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά πρέπει να αποσταλούν στον Οργανισμό ταχυδρομικά εντός της σχετικής προθεσμίας.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και τα έντυπα αίτησης διατίθενται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/distribution-selective-scheme-support-for-transnational-distribution-european-films-2015_en

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή