Το… ελληνικό «τρενάκι του τρόμου» διχάζει τους ξένους επενδυτές

Το… ελληνικό «τρενάκι του τρόμου» διχάζει τους ξένους επενδυτές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά μηνύματα για την έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα μεταδίδουν ξένοι επενδυτές και επενδυτικοί οίκοι. Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Ουίλμπορ Ρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ η Fidelity Investment θεωρεί ότι το παιχνίδι για την Ελλάδα τελείωσε και ότι η χρεοκοπία είναι προ των πυλών. Την ίδια ώρα η Allianz γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε αύξηση της έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα!

Ο Αμερικανός επενδυτής Ο. Ρος, που συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank την περασμένη άνοιξη, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επένδυσή του στη Eurobank θα αποδώσει.

Παρά τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων την περασμένη Κυριακή ο κ. Ρος δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στο τέλος σε συμφωνία. Σχολιάζοντας την επένδυση στη Eurobank σημείωσε ότι τώρα εμφανίζει ζημία, προσθέτοντας ωστόσο ότι: «έχουμε συνηθίσει στο τρενάκι του τρόμου. Αν εξελιχθεί τόσο καλά όσο η Ιρλανδία, θα είμαι κατενθουσιασμένος». Ο κ. Ρος σημείωσε ακόμα ότι θα ήταν καταστροφική η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντομινίκ Ρόσι στέλεχος του επενδυτικού οίκου Fidelity Investment έκανε λόγο για «τέλος παιχνιδιού για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι μετά το νέο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων την περασμένη Κυριακή η προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας φαίνεται σχεδόν βέβαιη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ότι θα καθυστερήσει την καταβολή των πληρωμών μέχρι το τέλος Ιουνίου, ήταν μια σαφής ένδειξη για το πού πάνε τα πράγματα, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί κάποιου είδους αθέτησης πληρωμών (default). Σύμφωνα με τον κ. Ρόσι το πραγματικό ερώτημα είναι εάν μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να εισάγει κάποιου είδους περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να παραμείνει στο ευρώ περίπου όπως έγινε στην Κύπρο το 2013. Σε ενδεχόμενο Grexit σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε σχέση με το 2012, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό χθες, η Allianz προχώρησε σε αύξηση της έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 200 εκατ. ευρώ. Η Allianz έχει επενδύσει σε ελληνικό κρατικό χρέος 1,2 δισ. ευρώ και έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα μετά την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρότατες πιέσεις εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης και το ενδεχόμενο ρήξης. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 8,86% και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με -10,91% κλείνοντας στα 0,882 ευρώ και ακολούθησαν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με απώλειες 9,97%, η μετοχή της Alpha Bank με -9,54% και η μετοχή της Eurobank με πτώση 4,10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή