Δυσμενής έκθεση για την ανάπτυξη της Cyta στην ελληνική αγορά

Δυσμενής έκθεση για την ανάπτυξη της Cyta στην ελληνική αγορά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες ανάπτυξης της κυπριακής Cyta στην ελληνική αγορά καταδεικνύει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην έκθεσή του, ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης, αναφέρεται στους στόχους της κυπριακής εταιρείας στην Ελλάδα, οι οποίοι φαίνεται να αποτυγχάνουν διαρκώς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται για τη θυγατρική εταιρεία CytaHellas, «δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και απεξαρτητοποίησή της από την οικονομική στήριξη της Αρχής (σ.σ.: εννοεί την κυπριακή μητρική εταιρεία Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου-ΑΤΗΚ)». Τα αποτελέσματα παραμένουν ζημιογόνα, η εταιρεία διαθέτει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και η συνέχιση των δραστηριοτήτων της εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρηματοδότησή της από τη μητρική εταιρεία. «Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, στις 31.12.2014, ήταν 49,1 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση, «γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής», αναφέρει ο γενικός ελεγκτής της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η κυπριακή Cyta έχει διαθέσει έως σήμερα περίπου 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει εκτός της μεγαλονήσου, αλλά μέχρι σήμερα η θυγατρική της στην Ελλάδα έχει πετύχει περίπου το 50% των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου. «Οι στόχοι που τέθηκαν για το 2014 δεν επιτεύχθηκαν και η εταιρεία είχε, στις 31.12.2014, το 55,3% των πελατών που προέβλεπε το επιχειρησιακό σχέδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2014, η κυπριακή εταιρεία άλλαξε τον σύμβουλο εκπόνησης του επιχειρηματικού της σχεδίου για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αποτύγχανε στις εκτιμήσεις του.

Τέλος, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στηλιτεύει την κίνηση της Cyta Hellas να προχωρήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της, ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «παρά το γεγονός ότι στην έκθεσή μας για το 2013, είχαμε αναφέρει ότι η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η εταιρεία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως Εικονικός Πάροχος (Mobile Virtual Network Operator) χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ή/και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014, εντούτοις το Συμβούλιο στις 20.5.2014 αποφάσισε, βεβιασμένα κατά την άποψή μας, την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τη Vodafone και είσοδο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας τον Αύγουστο 2014».

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή δεσμεύει την εταιρεία περαιτέρω στο άρμα της Vodafone, καθιστώντας τη λιγότερο ελκυστική σε τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Μαζί της ή ακόμη και ξεχωριστά θα πωληθεί η Cyta Hellas. Ενδιαφέρον για την τελευταία είχε εκφράσει πρόσφατα η Wind Hellas, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια. Πάντως, η Wind Hellas, όπως δείχνει η περίπτωση της Forthnet, κινείται συγχρονισμένα με τη Vodafone σε ό,τι αφορά την επέκτασή τους στην ελληνική αγορά.

Την επομένη της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου, η διοίκηση της κυπριακής εταιρείας επιχείρησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις. Σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για σεβαστές απόψεις του γενικού ελεγκτή, αλλά επισήμανε ότι «ο Οργανισμός έχει διαφορετικές θέσεις», υπογραμμίζοντας ότι η καθημερινή επιχειρηματική πρακτική και η λήψη των αποφάσεων της διοίκησης «διαφέρει από την, εκ των υστέρων, προσέγγιση των δεδομένων». Επίσης, γίνεται λόγος για αποσπασματική παράθεση στοιχείων και αποσιώπηση όλων εκείνων που καταγράφουν συγκεκριμένες επιτυχίες και θετικά αποτελέσματα στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας σε Κύπρο και Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση της Cyta θεωρεί ότι υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση, η οποία είναι «να πληγεί το κύρος του Οργανισμού» και «η προσπάθεια διατήρησης της αξίας του, απέναντι στη μεγάλη πρόκληση των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή».

Παράγοντες της κυπριακής αγοράς ανέφεραν χθες ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν αναφέρει τίποτε διαφορετικό από εκείνα που ανέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με μόνη διαφορά, ότι η Cyta αποκρατικοποιείται και ότι η κυπριακή κοινωνία, λόγω της ύφεσης, είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή