Λ. Φραγκιαδάκης: Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις

Λ. Φραγκιαδάκης: Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές πράξεις και αποφάσεις για την αποτελεσματική λύση των μακροχρόνιων δομικών προβλημάτων της χώρας μας ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. «Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι συνήθως και οι σωστές αποφάσεις. Και πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως δεν αρκούν οι αποφάσεις, αλλά και η πιστή υλοποίησή τους», τόνισε.

«Τώρα, η ανάγκη για ανάπτυξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Και αυτό διότι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μου αρέσει να τα ονομάζω προβλήματα παρονομαστή. Αυτό που εννοώ είναι πως "διορθώνοντας" τον παρονομαστή στα κύρια μεγέθη στα οποία η χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει όπως το χρέος προς το ΑΕΠ, θα καταφέρει να επιλύσει παράλληλα μεγάλο μέρος του συνόλου των οικονομικών προβλημάτων μας, ενώ τα οφέλη θα δράσουν πολλαπλασιαστικά και σε άλλους τομείς και δείκτες» υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Στον δρόμο της ανάπτυξης» συνέχισε «οι επιχειρήσεις, μεγάλες, μικρές και νέες, θα παίξουν τον πρωταρχικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο καιρό, εν μέσω του μαραθωνίου που διανύει η χώρα, φαίνεται πως τα κίνητρα της υγιούς επιχειρηματικότητας έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα ή τουλάχιστον δεν έχουν ορισθεί και υλοποιηθεί στον βαθμό που υπάρχει η ανάγκη. Ολοι έχουμε τον ρόλο μας στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: Το κράτος καλείται να προσφέρει σταθερό περιβάλλον, προβλέψιμη και δίκαιη νομοθεσία, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ανάπτυξη πρακτικού και ρεαλιστικού πλάνου για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Η ορθή ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες σε υγιείς, δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και στην ευρύτερη οικονομία αλλά και στο τραπεζικό σύστημα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής κ. Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο. «Οι επιλογές και αποφάσεις που καλούμεθα να πάρουμε αυτές τις εβδομάδες είναι καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και της Ευρώπης».

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Για την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εξ ονόματος όλων μας και καλείται να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια κάθε κίνηση, κάθε παράλειψη, κάθε απόφαση. Για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς εκπροσώπους μας που καλούνται να σταθμίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τον λόγο, τη στάση, την ψήφο τους. Για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που οφείλουν περισσότερο από ποτέ να προάγουν την αξιόπιστη πληροφόρηση έναντι της επικίνδυνης παραπληροφόρησης. Για τον Ελληνα πολίτη που καλείται να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια. Κάθε του πράξη, κάθε μας πράξη, από μια ανάληψη ή κατάθεση στις τράπεζες ή από την απόφαση πληρωμής ή μη οφειλών στα ταμεία, στην εφορία ή σε τρίτους επηρεάζει τα συνολικά μεγέθη και τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή