Πώς τα στελέχη των επιχειρήσεων διαχειρίζονται την παρούσα κρίση

Πώς τα στελέχη των επιχειρήσεων διαχειρίζονται την παρούσα κρίση

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίκαιρος όσο ποτέ είναι ο στόχος του φετινού 4ου Σεμιναρίου Ηγεσίας της Sargia Partners που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2015 στην Αθήνα, με χορηγό επικοινωνίας την «Κ» και θέμα του «Δεν ήταν επιλογή μου». Η Sargia Partners σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus Bari, αφού πρώτα, μέσα από την εξειδικευμένη έρευνα που διενήργησαν με τον τίτλο «Emotional Resilience Index in Business», αποτύπωσαν το «πώς τα στελέχη επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν το σημερινό απρόβλεπτο εργασιακό περιβάλλον, τις διαρκείς αλλαγές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις στην εποχή της κρίσης», προχώρησαν στην ταυτοποίηση των τρόπων με τους οποίους τα στελέχη αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες και στο πώς διαχειρίζονται το άγχος που τους προκαλούν.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο επαγγελματία και να παρουσιάσει στα στελέχη συγκεκριμένες τακτικές, όπως θα τις προτείνουν οι έμπειροι ομιλητές του συνεδρίου, με τη βοήθεια του «εργαλείου» που προσφέρουν τα δεδομένα του «Emotional Resilience Index in Business», τα οποία θα παρουσιάσει η κ. Ξένια Κούρτογλου, Founder και Managing Partner της Focus Bari. Επίσημη προσκεκλημένη του σεμιναρίου είναι η διεθνούς κύρους coach και transformational facilitator κ. Σάντρα Κρόου, η οποία θα αναλύσει τις «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση απροσδόκητων δυσκολιών» και θα προτείνει πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις στο πλέον δύσκολο εργασιακό πλαίσιο.

Θωράκιση

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας στην οποία πήραν μέρος ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, η κ. Γεωργία Καρτσάνη, Leadership Coach και CEO της Sargia Partners, η οποία ηγείται του σεμιναρίου, το χαρακτηρίζει ως «το πλέον επίκαιρο της εποχής μας» και επισημαίνει στην «Κ» ότι «το σεμινάριο αυτό θα βοηθήσει τα στελέχη με απόλυτα βιωματικό τρόπο να θωρακισθούν συναισθηματικά για να μπορούν να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε αντιξοότητα, ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών».

Αναφερόμενη στο σημαντικό ποσοστό των απαντήσεων -ένας στους τέσσερις- που δείχνουν ότι είναι απαισιόδοξος για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως και στο ότι το 65% πιστεύει ότι σήμερα βιώνουμε τα χειρότερα, ενώ μόνο το 11% αισιοδοξεί ότι «τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας», θεωρεί ότι αξιολογούν μάλλον ρεαλιστικά την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Τα στελέχη βιώνουν την εποχή σαν ταινία τρόμου μεγάλης διάρκειας που εξακολουθεί να εξελίσσεται δημιουργώντας παρατεταμένη αγωνία».

Οσον αφορά το 51% εκείνων που είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας την παρούσα περίοδο, μας εξηγεί ότι «όταν υπάρχει φόβος, αγωνία και πολλές φορές τρόμος και πανικός που προκαλείται από καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε, τότε ο εγκέφαλός μας -που είναι ο πλοηγός των συμπεριφορών μας- μας οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια».

Μας επισημαίνει επίσης την υψηλή βαθμολογία άγχους (7+) που συγκεντρώνει το 47% των ερωτηθέντων, και χαρακτηρίζει μεγάλο το ποσοστό εκείνων που φαίνεται να μη διαχειρίζονται ικανοποιητικά το άγχος τους, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες στην πνευματική, την ψυχική και τη σωματική υγεία τους. «Και το δείγμα μας αφορά στελέχη σε εταιρείες, οι οποίοι εργάζονται. Φαντασθείτε τι γίνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό» συμπληρώνει.

Υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί της. Και η κερδοφορία τους έρχεται από υγιείς ανθρώπους που παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. «Ενα μυαλό φοβισμένο, στρεσαρισμένο και απογοητευμένο δεν είναι παραγωγικό, πόσο μάλλον αν ανήκει σε έναν μάνατζερ είτε σε έναν ηγέτη. Τότε μολύνει τους ανθρώπους του με λάθος συμπεριφορές και τακτικές, οπότε χάνονται οι προτεραιότητες εκείνες που κάνουν αειφόρο μιαν επιχείρηση σήμερα».

Σχολιάζοντας την έρευνα και η κ. Κούρτογλου αναφέρει στην «Κ» ότι μέσα από την πρώτη αυτή καταγραφή του «συναισθηματικού δείκτη» των ηγετών της οικονομίας, «στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε τη σημερινή θέση, να ενεργοποιήσουμε την ανάγκη της ρεαλιστικής οπτικής των πραγμάτων και, μέσα από το Ετήσιο Leadership Seminar της Sargia Partners, να προτείνουμε καθημερινά «εργαλεία» που μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα και να έρθουμε σε επαφή με την ανεξάντλητη εσωτερική δύναμή μας που θα μας ωθήσει στη σωστή δράση».

Μας επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι οι άνθρωποι είναι το καθοριστικό «περιουσιακό» που μπορεί να απογειώσει οποιοδήποτε οργανισμό και εταιρεία. Προσδιορίζει ωστόσο ότι είναι εκείνοι οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που δεν ψάχνουν για το «χάπι της ευτυχίας» που φέρνει «απέξω» και μαγικά τις λύσεις, αλλά εκείνοι που παίρνουν την ευθύνη τους, μπαίνουν στη δράση και άφοβα τολμούν να αλλάξουν και να δημιουργήσουν το μέλλον με νέα «υλικά» και όχι με εκείνα του παρελθόντος.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ελλάδα μια έρευνα μεταξύ ηγετών επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών που εξετάζει σε βάθος το πώς βιώνουν, πώς αντιμετωπίζουν και πώς εξελίσσονται μέσα από την κρίση, ως συνολικές προσωπικότητες, προκειμένου να έχουν ισορροπία μέσα στο αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον. «Η καταγραφή αυτή μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον βαθμό που η κρίση έχει επηρεάσει τον πυρήνα μιας επιχείρησης -που είναι ο εργαζόμενος- και κατ’ επέκταση, την ίδια τη λειτουργία της».

Οδηγός αντιμετώπισης δυσκολιών

Το Σεμινάριο Ηγεσίας της Sargia Partners θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τις τακτικές εκείνες με τις οποίες θα μάθουν πως:

• να αποκτήσουν επίγνωση των σκέψεων και συναισθημάτων τους, κάτι που οδηγεί στη στήριξη της εσωτερικής γαληνής και ισορροπίας τους,

• να αντιμετωπίσουν το δικό τους εσωτερικό «τρενάκι του τρόμου», όπως και των άλλων γύρω τους,

• να ορίσουν το νοητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιστέκονται στην επαγγελματική εξουθένωση – το burnout,

• να ελέγχουν τον φόβο τους μπροστά σε μιαν επικείμενη καταστροφή,

• να ασκούν μια δυναμική τεχνική για την εσωτερική απελευθέρωσή τους, η οποία θα τους απομακρύνει από την απογοήτευση και θα τους κάνει προσιτή τη λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή