Η ωρολογοποιία της Breguet: Παράδοση και τόλμη

Η ωρολογοποιία της Breguet: Παράδοση και τόλμη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ξεκίνημά της το 1775, η Breguet έχει κερδίσει τη διακεκριμένη θέση της εταιρίας που εφαρμόζει άψογο στυλ και τεχνική για να δημιουργεί εξαιρετικά ρολόγια. Χωρίς να τον ικανοποιεί η αναπαραγωγή των επιτευγμάτων των προκατόχων του, ο Abraham-Louis Breguet συνεχώς προσπαθώντας να επεκτείνει τα όρια της ωρολογοποιίας, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία δημιουργώντας εφευρέσεις όπως το σύστημα αντικραδασμικής προστασίας pare-chute, το ελατήριο του ταλαντωτή με την ανάρτηση του έξω άκρου του (overcoil) το οποίο πήρε και το όνομά του και φυσικά το tourbillon. Πέρα όμως από την τεχνική έρευνα, η εταιρία επίσης έχει διακριθεί για τη συνεχή αναζήτηση της φινέτσας. Συνδυάζοντας την ομορφιά με τη μηχανική, έτσι ώστε να μην είναι δύο αντιφατικές έννοιες, η εταιρία καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα με έναν και μοναδικό στόχο: να παράγει εξαιρετικές δημιουργίες. Κάτι το οποίο είχε αναγνωριστεί από την κοινωνία την εποχή του Abraham-Louis Breguet, γι’ αυτό και με την επιτυχία ήρθε και το κύρος. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν και η Βασίλισσα Μαρία – Αντουανέτα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Καρολίν Μουράτ, βασίλισσα της Νάπολης. Η φήμη του ήταν τέτοια ώστε έγινε μέλος του Συμβουλίου του Γεωγραφικού Μήκους (Board of Longitude) της Γαλλίας και δημιουργός των χρονομέτρων του Ναυτικού.

Με την πάροδο των ετών, η Breguet προσπάθησε να διαιωνίσει αυτό το δημιουργικό όραμα και να συνεχίσει την αναζήτηση για ακρίβεια, που ήταν κάτι τόσο σημαντικό για τον ιδρυτή της. Υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Marc A. Hayek, η εταιρία έχει απαλλαγεί από ταμπού της ωρολογοποιίας όπως για παράδειγμα τον μαγνητισμό, με το να διερευνά νέες δυνατότητες και ασυνήθιστα υλικά. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε να εισαγάγει μια σειρά από καινοτομίες που έχουν στόχο να βελτιώσουν την σταθερότητα των μηχανισμών της και να αλλάξουν τα πρότυπα της ωρολογοποιίας. Σαν φόρος τιμής στο καινοτόμο πνεύμα του Breguet ανακαλύφθηκαν το ελατήριο του ταλαντωτή και ο μηχανισμός διαφυγής φτιαγμένα από οξείδιο του πυριτίου, οι μαγνητικοί αξονες κίνησης, έγινε έρευνα στην ακουστική και στη διάδοση του ήχου, όλα δε χρησιμοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος για να επεκταθούν τα υπάρχοντα όρια.

Και αν οι τεχνικές εξελίξεις συνδέονται στενά με την ιστορία του Breguet, το ίδιο συμβαίνει και με τους κανόνες της αισθητικής του. Οι χαρακτηριστικοί αισθητικοί κώδικες της εταιρίας και το εξαιρετικό επίπεδο της επεξεργασίας που γίνεται με το χέρι και σύμφωνα με πατροπαράδοτες τεχνικές, διακατέχουν όλες τις συλλογές της. Η Breguet είναι μία από τα λίγα Brand ωρολογοποιίας που κάνει όλα τα χαρακτικά στον τροχό με τον παραδοσιακό τρόπο και έχει πρόσφατα επεκτείνει τα εργαστήριά της προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις παλιές τεχνικές των μαστόρων και να συγκεντρώσει όλες τις καλλιτεχνικές της πρακτικές σε ένα σημείο. Αυτός ο σεβασμός στην παράδοση, συνεχώς αναδιατυπώνεται και εκφράζεται σε κάθε ένα ρολόι. Έτσι, το διακεκριμένο παρελθόν της Breguet συχνά αναβιώνει από τους τεχνίτες της, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς νέα ρολόγια που αποτελούν φόρο τιμής στο παρελθόν με έναν σύγχρονο τρόπο. Εμπνευσμένη από τα ιστορικά ρολόγια «συνδρομής» της Breguet, η συλλογή Tradition η οποία κυκλοφόρησε το 2005 είναι και πάλι στο προσκήνιο φέτος, και αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή