Τρεις φορές υψηλότερα από το απαιτούμενο όριο τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών

Τρεις φορές υψηλότερα από το απαιτούμενο όριο τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών στα τέλη του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη Νομισματική Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ύψος των κεφαλαίων είναι τριπλάσιο του απαιτούμενου, που διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το επίπεδο φερεγγυότητας του κλάδου σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο του ενεργητικού των 48 ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και εποπτεύονται από την ΤτΕ ανήλθε στα 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων, δηλαδή των αποθεμάτων που διακρατούν οι εταιρείες για την κάλυψη μελλοντικών υποχρεώσεων, ανήλθε στα 11,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 8,4 δισ. ευρώ αφορούν τις ασφαλίσεις ζωής, με τα 2,2 δισ. ευρώ να είναι οι ασφαλιστικές προβλέψεις των επενδυτικών προϊόντων (unit linked), ενώ στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα τεχνικά αποθέματα των γενικών ασφαλίσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων του ασφαλιστικού κλάδου τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016 η νέα οδηγία για τη φερεγγυότητα, γνωστή ως Solvency II. Ετσι το περιθώριο φερεγγυότητας υπολογίζεται σήμερα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, αλλά εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι με βάση το νέο καθεστώς τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα είναι έως και τρεις φορές πάνω από το σημερινό επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ.

Οπως προβλέπει η νέα οδηγία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται εφεξής να προβαίνουν σε ιδία αξιολόγηση του κινδύνου και της φερεγγυότητάς τους σε περιοδική βάση με τυποποιημένη μέθοδο. Η σχετική έκθεση που θα περιλαμβάνει την εκτίμηση της εταιρείας για τις συνολικές της απαιτήσεις, την αξιολόγησή της για τη δυνατότητα συμμόρφωσής της και τις τεχνικές προβλέψεις, σε συνδυασμό με τον βαθμό απόκλισης του προφίλ κινδύνου που έχει αναλάβει, θα υποβάλλεται στην ΤτΕ. Προκειμένου να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των εταιρειών να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες φερεγγυότητας από το 2016, η εποπτική αρχή έχει ζητήσει την υποβολή στοιχείων για την αξιολόγηση του επιπέδου συμμόρφωσης της ασφαλιστικής αγοράς. Τα σχετικά στοιχεία σε ατομική βάση υποβλήθηκαν στις αρχές Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να αποσταλούν και τα στοιχεία που αφορούν σε επίπεδο ομίλων.

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς, οι πέντε και δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ασφαλίσεις ζωής ελέγχουν το 76,6% και 92,8% αντίστοιχα της συγκεκριμένης αγοράς. Μικρότερος είναι ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο ζημιών, στον οποίο οι πέντε και δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελέγχουν το 38% και 63% αντίστοιχα του συγκεκριμένου κλάδου. Οι 48 εποπτευόμενες από την ΤτΕ ασφαλιστικές κατέχουν το 94% της συνολικής αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 6% ελέγχεται από υποκαταστήματα ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών που δεν έχουν την έδρα τους στη χώρα μας. Από αυτό το 41,9% αφορά θυγατρικές ευρωπαϊκών ομίλων, το 36,6% θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και το υπόλοιπο 15,5% λοιπές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή