Σε 139 χρόνια είναι η 9η φορά που σταματούν οι συναλλαγές στο Χ.Α.

Σε 139 χρόνια είναι η 9η φορά που σταματούν οι συναλλαγές στο Χ.Α.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαήμερη  τουλάχιστον διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η 9η φορά που σταματούν οι συναλλαγές στη διάρκεια των 139 χρόνων από την ίδρυση της αγοράς. Αυτή τη φορά η αιτία για το κλείσιμο του Χ.Α. για 6 ημέρες (29 Ιουνίου-6 Ιουλίου) οφείλεται στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα να τεθεί εκτός της Ευρωζώνης και που υποχρέωσε την κυβέρνηση να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει όριο στις αναλήψεις κεφαλαίων.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν με τη βοήθεια ιστορικών πηγών αλλά και μαρτυρίες χρηματιστών, προκύπτει ότι τις προηγούμενες 8 φορές το Χρηματιστήριο έκλεισε: α) λόγω απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος το 2008, β) για φυσικές καταστροφές, γ) για «ακραία» πολιτικά γεγονότα, (δικτατορία συνταγματαρχών), δ) για πόλεμο (εισβολή Αττίλα στην Κύπρο), ε) στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και επίσης για μετοχές-φούσκες στην Ελλάδα αλλά και διεθνή χρηματιστηριακά κραχ.

Ειδικότερα, την πρώτη φορά που κλείνει η αγορά είναι στις 6 Απριλίου 1941, όταν ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα. Με απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης διακόπτονται οι συναλλαγές μέχρι και τις 9 Μαΐου 1941, για να επαναλειτουργήσει αμέσως μετά. Νέα διακοπή καταγράφεται στις 2 Ιουνίου 1941, όταν η κατοχική κυβέρνηση ανακοινώνει την αναστολή των εργασιών τής τότε αγοράς λόγω της ακραίας δράσης των κερδοσκόπων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Η λειτουργία του Χ.Α. επετράπη ξανά στις αρχές του 1942, χωρίς να διακοπεί τα επόμενα χρόνια. Μέχρι που στη διάρκεια της δικτατορίας, και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου 1972, ο τότε υπουργός Συντονισμού Νίκος Μακαρέζος διακόπτει τις συναλλαγές με αφορμή καταγγελίες για κερδοσκοπικά φαινόμενα. Το Χ.Α. επαναλειτουργεί στις 20 Ιανουαρίου 1973.

Τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου και Αυγούστου 1974, με την επίθεση του Αττίλα στη βόρεια Κύπρο από τον τουρκικό στρατό οδήγησαν σε κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο επόμενος «μαύρος» σταθμός του Χ.Α. καταγράφεται κατά τη διάρκεια ενός εφιαλτικού Οκτωβρίου, που σημάδεψε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, πριν από 28 χρόνια. Στις 19 Οκτωβρίου 1987 ο Dow Jones μέσα σε μια συνεδρίαση γκρεμίστηκε κατά -22,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Σε πέντε συνεδριάσεις από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones έχασε το 1/3 της αξίας του, ενώ εξανεμίστηκε από το ταμπλό χρηματιστηριακή αξία συνολικού ύψους, περίπου, 1 τρισ. δολ. Το αποκορύφωμα της πτώσης ήταν η «Μαύρη» Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, όταν ο πανικός πωλήσεων οδήγησε σε πτώση του Dow κατά 22,6%. Εκείνη ακριβώς την εβδομάδα το ελληνικό Χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε αναστολή των εργασιών του για να αποφευχθεί ένα παρατεταμένο κραχ.

Τη δεκαετία του 1990 μοναδική ημέρα που έκλεισε η αγορά ήταν στις 8 Νοεμβρίου του 1996, όταν εξαιτίας του μεγάλου χρηματιστηριακού σκανδάλου με τα κλωστήρια Μαγρίζου δεν είχαν γίνει οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών από την εμπλεκόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία Δέλτα, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε.

Η 7η φορά που κλείνει το χρηματιστήριο το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 1999 ήταν μετά τον φονικό σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Πάρνηθα. Η πιο πρόσφατη διακοπή του Χ.Α. συντελέσθηκε το τριήμερο 27-29 Φεβρουαρίου 2008 λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή