Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση εμπορίου προκαλούν οι κλειστές τράπεζες και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων, όπου και χθες παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, η υπόλοιπη αγορά έχει «παγώσει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, εμπόριο και βιομηχανία εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», τονίζοντας ότι εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από δέκα ημέρες, δεν θα υπάρχουν πλέον αποθέματα σε εισαγόμενα τελικά προϊόντα και πρώτες ύλες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και να οδηγήσει στις πρώτες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, κατά βάση πραγματοποιούνται οι εισαγωγές που αφορούσαν παραγγελίες οι οποίες είχαν προπληρωθεί, δεδομένου, μάλιστα, ότι από τα τέλη του 2014 οι προμηθευτές εξωτερικού ζητούσαν την προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. Οπως επισημαίνουν, ο μόνος τρόπος για να έρθουν παραγγελίες που δεν είχαν προπληρωθεί είναι μέσω factoring (πρακτόρευση απαιτήσεων), κάτι όμως στο οποίο μπορούν να καταφύγουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές όχι πάντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις βρετανικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα είτε προμηθεύονται προϊόντα από την Ελλάδα είτε διατηρούν θυγατρικές και υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Το υπουργείο συστήνει στις επιχειρήσεις να εξετάσουν πρώτα εάν οι πελάτες τους μπορούν να τους πληρώσουν και στη συνέχεια να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ή ακόμη και να προσφύγουν σε διαιτησία ή στη Δικαιοσύνη. Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών συστήνει σε βρετανικές επιχειρήσεις που επρόκειτο να κλείσουν κάποια επιχειρηματική συμφωνία στην Ελλάδα να συμβουλευθούν προηγουμένως την εμπορική τους ένωση ή να αναζητήσουν τη συνδρομή νομικών και οικονομολόγων.

«Υπάρχουν εργοστάσια που επί 30-40 χρόνια έχουν τους ίδιους προμηθευτές και δούλευαν με πίστωση. Τον τελευταίο καιρό ζητούσαν και από αυτούς προκαταβολή της συνολικής αξίας της παραγγελίας. Με την επιβολή των έκτακτων μέτρων δεν μπορεί να συμβεί ούτε αυτό», επεσήμανε, μιλώντας στην «Κ», πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ). Ελλείψεις, εάν συνεχιστουν πέραν της εβδομάδας το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί κεφαλαίων, αναμένεται να εμφανισθούν σε πρώτη φάση σε μηχανήματα, εξαρτήματα και ανταλλακτικά, καθώς πρόκειται για προϊόντα για τα οποία στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχουν αποθέματα.

Ακόμη, βεβαίως, και στην περίπτωση που οι προμηθευτές του εξωτερικού έχουν στείλει τις παραγγελίες, παρατηρούνται κάποια μεμονωμένα προβλήματα στις μεταφορές. Επιχειρήσεις μικρού μεγέθους οι οποίες δεν είχαν μετρητά στα ταμεία τους δεν μπορούν να πληρώσουν το μεταφορικό κόστος. Το πρόβλημα, μάλιστα, έγινε μεγαλύτερο λόγω της απόφασης ορισμένων πρατηριούχων καυσίμων να μη δέχονται πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις εισαγωγές θα σας πω το εξής: όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί κεφαλαίων στην Κύπρο, μας πήρε ένα μήνα για να μπορέσουμε να εξάγουμε προϊόντα στην εν λόγω χώρα», δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, στις εξαγωγές τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σχετίζονται με το κόστος των μεταφορών, καθώς και με το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς κάποιες τρίτες χώρες, π.χ. προς Ρωσία, απαιτούν ο μεταφορέας να φέρει ένα συγκεκριμένο ποσό σε μετρητά.

Την ίδια ώρα, σειρά βιομηχανιών αναθεωρεί ή πρόκειται να αναθεωρήσει την πιστωτική της πολιτική προς τα σούπερ μάρκετ. «Το βασικό μέλημά μας είναι να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε την αγορά, διότι δεν θέλουμε να εμφανισθούν ελλείψεις που θα πλήξουν τη φήμη της εταιρείας. Προς το παρόν δεν έχουμε αλλάξει τις συμφωνίες με τους λιανεμπόρους. Οι συμφωνίες, βεβαίως, μπορεί να αλλάξουν αύριο, ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς, αν και είμαστε εύρωστος όμιλος, θέλουμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε πιστωτικό κίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εμπειρία από 6-7 capital controls τα τελευταία 15 χρόνια στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε», επεσήμανε στη «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου πολυεθνικού ομίλου στον κλάδο των τροφίμων, των ειδών προσωπικής φροντίδας και νοικοκυριού.

Πάντως, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αναψυκτικών και της μπίρας φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, να ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι σταματούν την τροφοδοσία και οι αλυσίδες καλούνται να καλύψουν την όποια ζήτηση με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτές και σε non paper αναφέρει ότι ύστερα από επικοινωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Coca-Cola 3Ε επιβεβαιώθηκε η ομαλή λειτουργία των εμπορικών συναλλαγών. Ας σημειώσουμε, πάντως, εδώ ότι στους εν λόγω κλάδους δραστηριοποιούνται πολλές άλλες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή