Αναβάλλουν τις καταβολές μερισμάτων η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες

Αναβάλλουν τις καταβολές μερισμάτων η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα αναβολών στην καταβολή των μερισμάτων από τις εισηγμένες, που θα έπρεπε να αρχίσουν να πληρώνουν τους μετόχους τους από την αρχή Ιουλίου, έχει προκαλέσει η επιβολή capital controls στις τράπεζες.

Μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης οι έξι εισηγμένες (ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, Μάρμαρα Ικτίνος,Καρέλιας, Μύλοι Κεπενού) είχαν ενημερώσει τους μετόχους τους ότι λόγω της τραπεζικής αργίας (bank holiday) αναβάλλουν την έναρξη της καταβολής μερισμάτων για τα κέρδη της χρήσης του 2014.

Αντίθετα η ΕΥΑΘ δεν έχει μεταβάλει την προκαθορισμένη ημερομηνία (20 Ιουλίου 2015) καταβολής μερίσματος 0,24 ευρώ στους μετόχους της το οποίο μετά την παρακράτηση του φόρου 10%, το πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,216 ευρώ.

Ο ΟΤΕ έχει αποφασίσει τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,072 ευρώ ανά μετοχή. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς πρόκειται να διανείμει μέρισμα 0,0990 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,0891 ευρώ. Για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάνα η διανομή μερίσματος αντιστοιχεί σε ποσό 0,15 ανά μετοχή (κοινή και προνομιούχο) επί του οποίου θα παρακρατηθεί φόρος 10% για λογαριασμό του μετόχου. Συνεπώς, οι μέτοχοι θα λάβουν τελικό ποσό ευρώ 0,13958 ανά μετοχή.

Η βιομηχανία μαρμάρων Ικτίνος θα καταβάλει μέρισμα 0,025 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρισμα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια θα καταβάλλει η Καρέλιας το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 9,30 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή, από το οποίο παρακρατείται φόρος ποσοστού 10% βάσει του Ν. 4172/2013, ήτοι καθαρό πληρωτέο μέρισμα ύψους 8,37 ευρώ ανά μετοχή. Η αλευροβιομηχανία Μύλοι Κεπενού θα διανείμει καθαρό μέρισμα σε 0,027 ευρώ ανά μετοχή.

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ θα διαθέσουν προς τους μετόχους τους οι εισηγμένες το 2014 με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίων. Το 2013 το συνολικό ύψος των μερισμάτων στο χρηματιστήριο ανήλθε στα 563 εκατ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Το 2012 είχαν διανεμηθεί μερίσματα συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τα μερίσματα έφθασαν σε αξία το επίπεδο των 734 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή