Αδυνατούν να πληρώσουν τις παραγγελίες στους προμηθευτές οι εισαγωγείς

Αδυνατούν να πληρώσουν τις παραγγελίες στους προμηθευτές οι εισαγωγείς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα στην αγορά, καθώς η αδυναμία των Ελλήνων εισαγωγέων αλλά και παραγωγών και βιομηχανιών να πληρώσουν για παραγγελίες τους προμηθευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξαιτίας της κατάστασης με τις τράπεζες, βάζει πάγο στην παραγωγή και συσκευασία δεκάδων προϊόντων.

Μεγάλη ελληνική επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας συγκεκριμένου επώνυμου τροφίμου που διαθέτει επάρκεια πρώτης ύλης, εκτιμά πως σύντομα θα αδυνατεί να συνεχίσει την παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης υλικών συσκευασίας που εισάγονται από το εξωτερικό.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν βέβαια και οι μεταφορείς τόσο λόγω εξόδων τους που σχετίζονται με τα καύσιμα και τα διόδια όσο και με τις πληρωμές των απαιτήσεών τους. Μεγάλη ελληνική επιχείρηση λιανικού εμπορίου παρέλαβε με δικά της φορτηγά εμπορεύματα από προμηθευτές της εξαιτίας αδυναμίας των τελευταίων να κινήσουν τον δικό τους στόλο οχημάτων. Ομως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, διότι εξαντλούνται και οι δικές της δυνατότητες άμεσα.

Ορισμένοι προμηθευτές, ξένοι και Ελληνες, σε άλλο κλάδο ζητούν ήδη την εξόφλησή τους σε λογαριασμούς των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν και οι ξένοι προμηθευτές πρώτων υλών για βιομηχανίες όπως η παραγωγή χρωμάτων και άλλες ζητούσαν ήδη εξόφληση με την παραγγελία, κάτι που είναι δυσχερέστατο πλέον με την τρέχουσα τραπεζική αργία, οι Ελληνες ομόλογοί τους δεχόντουσαν επιταγές. Τώρα και αρκετοί Ελληνες που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τραπεζικά τις πληρωμές τους μέσω επιταγών ζητούν την εξόφλησή τους. Ορισμένοι μάλιστα ζητούν την καταβολή των πληρωμών τους σε λογαριασμούς στην αλλοδαπή προκειμένου με τη σειρά τους να μπορέσουν να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές αλλά και τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών, σημειώνουν.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, κατά πληροφορίες, και πάρα πολλοί μικροπαραλήπτες εμπορευμάτων από αποθήκες των ελληνικών λιμανιών. Αν και δασμοί και φόροι μπορούν να πληρωθούν ηλεκτρονικά και με μετρητά, δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα ή πίστωση εξαιτίας του παγώματος της αγοράς των τελευταίων ημερών. Για παράδειγμα, έμπορος ελαστικών αυτοκινήτων δεν μπορεί να πληρώσει φόρους και δασμούς για να παραλάβει τα ελαστικά από τις αποθήκες του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι έχει ζήτηση γι’ αυτά από στόλο εμπορικών οχημάτων ελληνικής επιχείρησης.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως δημιουργεί και πρόβλημα συμφόρησης στις αποθήκες, αφού οι παραλήπτες δεν μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματά τους, αφαιρώντας διαθέσιμο χώρο για τις εισαγωγές άλλων προϊόντων ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των σχετικών υποχρεώσεων προς τελωνεία, μεταφορείς και εφορία γι’ αυτά από τον εισαγωγέα. Μεγάλη αποθήκη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά εκτιμά πως εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα πάψει να μπορεί να δέχεται άλλα προϊόντα από το εξωτερικό λόγω ασφυκτικής πληρότητας από μη παραληφθέντα φορτία.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπήρξε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι διαθέσιμες ποσότητες τροφίμων στην αγορά είναι επαρκείς, οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα όποια προβλήματα που παρατηρούνται είναι διαχειρίσιμα». Το υπουργείο αναγνώρισε την ανάγκη να βελτιωθεί η «λειτουργία του συστήματος συναλλαγών με τις τράπεζες και ειδικότερα τις συναλλαγές που σχετίζονται με τις εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή