Πολιτική καταπολέμησης της χρήσης «ουσιών» από τους εργαζομένους

Πολιτική καταπολέμησης της χρήσης «ουσιών» από τους εργαζομένους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καλά σιγάσουν οι «σειρήνες» από τον πρόσφατο ευρωπαϊκό συναγερμό για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει η κατάχρηση αλκοόλ –όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομία– έρχεται και πάλι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης Ουσιών, η 26η Ιουνίου 2015, να μας «ταρακουνήσει» για τα ναρκωτικά – τον επικίνδυνο αυτό υπονομευτή των πάντων, που πρώτα απ’ όλα διαβρώνει το αριστουργηματικό αυτό δημιούργημα με το οποίο προίκισε η φύση τον άνθρωπο, τον εγκέφαλό του. Η υπενθύμιση αυτή, μάλιστα, όπως την καθιέρωσε με την Παγκόσμια Ημέρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 1987, έρχεται στη χώρα μας στον απόηχο μιας ηλίθιας, ανεύθυνης και παραπλανητικής εκδήλωσης που έγινε υπέρ της χρήσης ορισμένων «αβλαβών» ναρκωτικών ουσιών.

Και μπορεί μεν για το προφίλ του χρηστών να μη γνωρίζουμε σε τι ποσοστό «ενδημούν» σε εργασιακούς χώρους, ωστόσο, το Institute for a Drug-free Workplace ξεκινάει με το σκεπτικό ότι ανεξάρτητα από το αν η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση άλλων ουσιών γίνεται στο σπίτι ή στην εργασία, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι σημαντικά, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους άλλους εργαζομένους.

Ορισμένοι εργοδότες, μάλιστα, εφαρμόζουν και τα κατάλληλα «τεστ», μέτρο που κρίνεται προβληματικό, ενώ διέπεται και από πολλούς νομικούς περιορισμούς. Αντιθέτως, αυτό που προτείνει το Ινστιτούτο για κάθε εργοδότη είναι να διαμορφώσει τη δική του πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιχείρησής του. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις «αρχές» στις οποίες θα πρέπει πάντοτε να αναφέρεται. Η πρώτη είναι να αναφερθεί «στους λόγους» για τους οποίους διαμορφώνεται η πολιτική αυτή. Η δεύτερη είναι «το τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά των εργαζομένων». Και η τρίτη, «ποιες είναι οι συνέπειες όταν παραβιάζεται η πολιτική αυτή».

Ωστόσο και για την κακή χρήση αλκοόλ στους χώρους της εργασίας εκκρεμεί και το ερώτημα πόσες επιχειρήσεις και οργανισμοί διαθέτουν πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης του προσωπικού τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του National Institute on Drug Abuse, οι χρήστες είναι κατά 33% λιγότερο παραγωγικοί, τρεις φορές περισσότερο επιρρεπείς σε καθυστερήσεις, τέσσερις φορές να κάνουν κάποιο κακό στον εαυτό τους είτε σε άλλους και αντιμετωπίζουν δέκα φορές περισσότερο την πιθανότητα να χάσουν την εργασία τους. Αλλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των ατόμων που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι οι εργαζόμενοι. Στόχος του σχεδιασμού της απαραίτητης πολιτικής είναι, λοιπόν, ο κάθε οργανισμός να έχει επίγνωση του προβλήματος, να διαθέτει την απαιτούμενη γνώση για το φαινόμενο, όπως και για την 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή