Πλήρη αποτυχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων διαπιστώνει το ΔΝΤ

Πλήρη αποτυχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων διαπιστώνει το ΔΝΤ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 94% απέτυχε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα έσοδα (εισπράξεις) από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2015 είχαν διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 50 δισ. ευρώ.

Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το 2011 κατά την 4η αξιολόγηση που πρώτου Μνημονίου και αφορούσε την περίοδο 2011-15. Τρία χρόνια αργότερα, και κατά την 5η αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου, ο στόχος αυτός μειώθηκε στα 23 δισ. ευρώ, και η εφαρμογή του επεκτάθηκε μέχρι το 2022. Ωστόσο, και ο τελευταίος αυτός σχεδιασμός έχει αποτύχει, και τα προβλεπόμενα έσοδα δεν θεωρούνται πλέον εφικτό να προκύψουν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, ο νέος στόχος είναι να υπάρξουν συνολικά έσοδα (εισπράξεις) 5 δισ. ευρώ έως το 2018. Η νέα πρόβλεψη, μάλιστα, των στελεχών του ΔΝΤ κάνει λόγο για εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη, καθώς εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες στην αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Η έκθεση, ωστόσο, συστήνει να συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις, έχοντας κυρίως ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την τόνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, παρά τη δημοσιονομική βελτίωση των μεγεθών της.

Η αποτυχία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες στη χώρα ύψους 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-18. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται πλέον λιγότερο ελκυστικές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, η έκθεση φέρει ημερομηνία 26 Ιουνίου 2015, δηλαδή πριν η χώρα αθετήσει την πληρωμή της στο ΔΝΤ. Με αυτό το πιστωτικό γεγονός, το κλίμα έχει αναμφίβολα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο στόχο των 23 δισ. ευρώ έως το 2022, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί, κυρίως εξαιτίας των τραπεζών. Ο σχεδιασμός προέβλεπε το 50% των εσόδων να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, 25% από τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και υποδομών και το υπόλοιπο 25% από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, δεδομένων των πολύ υψηλών και αυξανόμενων επιπέδων των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις πωλήσεις μετοχών τραπεζών κυριότητας ελληνικού Δημοσίου. «Οι καταπονημένοι ισολογισμοί και η οξεία ανάγκη κεφαλαίων από τις τράπεζες καταδεικνύουν ως πολύ υψηλού ρίσκου τις κεφαλαιακές ενέσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε απομείωση της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων», αναφέρεται στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή