Η τραπεζική αργία αύξησε κατά 50% τη χρήση καρτών

Η τραπεζική αργία αύξησε κατά 50% τη χρήση καρτών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 50% παρουσιάζει η χρήση πιστωτικών καρτών κατά τις ημέρες που ισχύει η τραπεζική αργία, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για αγορές στα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα ή άλλα εμπορικά καταστήματα μέσω του πλαστικού χρήματος. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνουν οι τράπεζες, εξηγώντας ότι πρόκειται για αύξηση που προκύπτει από την εσωτερική κατανάλωση και όχι από την τουριστική κίνηση, δηλαδή από κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Τα νοικοκυριά καταφεύγουν στη χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς το όριο των 60 ευρώ –στην πράξη 50 ευρώ– που έχει τεθεί για την ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ περιορίζει τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά, και αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στο πλαστικό χρήμα για να υποκαταστήσουν την έλλειψη ρευστών. Βασικός λόγος που ωθεί τους καταναλωτές σε αυξημένη χρήση των καρτών είναι και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που έχει αποσύρει τους τελευταίους μήνες χρήματα από τις τράπεζες προτιμά να κρατά τη ρευστότητα για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο, προκρίνοντας έτσι τις συναλλαγές μέσω κάρτας για την ικανοποίηση βασικών καταναλωτικών αναγκών. Τραπεζικά στελέχη σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι «η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν τελικώς ως αποτέλεσμα αυτό που ήταν επιδίωξη για πολλά χρόνια, δηλαδή την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Η εξέλιξη αυτή, αν δεν γινόταν με βίαιο τρόπο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και επιθυμητή, με τη διαφορά ότι συμβαίνει υπό συνθήκες ανωμαλίας», καταλήγουν.

Να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καθορίζει τις τραπεζικές συναλλαγές που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας επιτρέπει την απεριόριστη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με βάση το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα, δηλαδή το πιστωτικό όριο ή το χρηματικό διαθέσιμο που υπάρχει στο λογαριασμό αντίστοιχα. Αντίθετα, δεν επιτρέπει την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα πέραν του ποσού των 60 ευρώ, ότι ισχύει, δηλαδή, και για την ανάληψη μετρητών από καταθετικούς λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή