Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πλην τροφίμων και καυσίμων

Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πλην τροφίμων και καυσίμων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση κατά το διάστημα από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2015, με τις εκτιμήσεις των εμπόρων να κάνουν λόγο για μείωση που φτάνει ακόμη και το 70%. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το βράδυ της 26ης Ιουνίου και τα όσα ακολούθησαν με την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών από τις 29 Ιουνίου έως και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα που θεωρούν πρώτης ανάγκης. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αν και καταγράφεται αύξηση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων και στα πρατήρια καυσίμων, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 30%, αυτή δεν φτάνει για να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες στην αγορά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), ο τζίρος στα καταστήματα εκτός τροφίμων και καυσίμων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο εξεταζόμενο δεκαήμερο σε περίπου 131 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια ο τζίρος διαμορφωνόταν σε περίπου 436 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, οι κλάδοι του λιανεμπορίου που δεν σχετίζονται με την πώληση τροφίμων ή καυσίμων, έχουν χάσει μόλις σε δέκα ημέρες πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Η συνέχιση, μάλιστα, της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον τζίρο, όσο φυσικά και στην απασχόληση στο λιανεμπόριο.

Την ίδια περίοδο, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά περίπου 30% ο τζίρος στα καταστήματα τροφίμων και στα πρατήρια καυσίμων. Ετσι, ενώ υπό κανονικές συνθήκες υπολογίζεται ότι στο δεκαήμερο 27/6 έως 7/7 ο τζίρος στις δύο αυτές κατηγορίες καταστημάτων θα διαμορφωνόταν (με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών) σε 649 εκατ. ευρώ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των καταναλωτών όλες αυτές τις ημέρες στα σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, ο τζίρος τους υπολογίζεται ότι εκτοξεύθηκε στα 844 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το όφελος στον κλάδο τροφίμων και καυσίμων υπολογίζεται σε περίπου 195 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες στους άλλους κλάδους μέσα μόνο σε δέκα ημέρες εκτιμώνται σε 305 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να πει δηλαδή κάποιος ότι η καθαρή απώλεια για το λιανεμπόριο ανέρχεται ήδη σε 110 εκατ. ευρώ. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συμψηφισμός, υπό την έννοια ότι οι συνέπειες από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι διαφορετικές για κάθε επιχείρηση και διαμορφώνονται αναλόγως του μεγέθους τους, του προσωπικού που απασχολούν, καθώς και των υποχρεώσεων που είχαν πριν από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Αλλωστε, ακόμη και οι κλάδοι που επωφελήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον πανικό που επικράτησε στους καταναλωτές, θα υποστούν και αυτοί απώλειες εάν δεν ομαλοποιηθεί γρήγορα η κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή