Η τραπεζική αργία έριξε 40% με 70% τον τζίρο στα εμπορικά κέντρα της Lamda

Η τραπεζική αργία έριξε 40% με 70% τον τζίρο στα εμπορικά κέντρα της Lamda

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων που διαχειρίζονται εμπορικά κέντρα αναμένεται να επιφέρουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ηδη, η κάμψη στην κατανάλωση κατά το εν λόγω διάστημα είναι σημαντική, με εξαίρεση βέβαια τα είδη πρώτης ανάγκης, όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Lamda Development, προκύπτει ότι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα των τριών εμπορικών κέντρων της εταιρείας (Athens Mall και Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), κυμαίνεται μεταξύ 40% και 70% κατά μέσον όρο, κατά το διάστημα από την έναρξη της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων και μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, η μέση πτώση της επισκεψιμότητας διαμορφώνεται σε 20%. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι αν διατηρηθεί επί μάκρον η παρούσα αβεβαιότητα και ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας, θα υπάρξει σημαντική υστέρηση στις οικονομικές επιδόσεις όλων των εμπορικών κέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development είχε καταγράψει οριακή άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ταυτόχρονα, ο τζίρος των καταστημάτων είχε αυξηθεί κατά 5% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει ήδη από το τέλος του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η λειτουργική κερδοφορία των τριών κέντρων ενισχύθηκε κατά 5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθε σε 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι 9,8 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε ενοποιημένη βάση, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), χωρίς να υπολογιστούν οι αποτιμήσεις των ακινήτων στην εύλογη αξία, διαμορφώθηκαν σε 8,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,6% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο. Σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 700.000 ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών των εμπορικών κέντρων του ομίλου ενισχύθηκε κατά 7,3%, ενώ η συνολική επισκεψιμότητά τους αυξήθηκε κατά 2%, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται σε 98%.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η επικείμενη θερινή εκπτωτική περίοδος δύσκολα θα κατορθώσει να αντιστρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ακόμα κι αν υπάρξει θετική εξέλιξη για το μέλλον της χώρας τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι φορείς της αγοράς σπεύδουν να προδικάσουν και νέο κύκλο ύφεσης στο λιανεμπόριο, με κλείσιμο καταστημάτων και μειώσεις ενοικίων, ιδίως στα καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικές εμπορικές αρτηρίες.

Σημειωτέον ότι η Lamda Development, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών της οικονομικής κρίσης, έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 250 εκατ. ευρώ στα έργα ανάπτυξης ακινήτων που έχει αναλάβει. Οσον αφορά το έργο του IBC, του αναξιοποίητου τμήματος του ακινήτου, όπου ήδη στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall, η εισηγμένη βρίσκεται σε αναμονή των σχετικών εγκρίσεων και αδειών, ώστε να υλοποιήσει την επένδυση των 25 εκατ. ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το φθινόπωρο είναι πιθανώς να υπάρξουν εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή