Στο 20% η μείωση τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής

Στο 20% η μείωση τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό 20% έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες η μείωση των τουριστικών κρατήσεων τελευταίας στιγμής για τους επόμενους μήνες στη χώρα μας από 30% έως 40% που είχε κυμανθεί αμέσως μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή μέτρων περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η πτώση των κρατήσεων, εφόσον δεν ανατραπεί, θα επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις ξένων τουριστών του επόμενου τριμήνου. Ομως, προσθέτει, ότι εφόσον υπογραφεί άμεσα η συμφωνία με τους εταίρους, ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αναστρέψει την κατάσταση, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να στηρίξει αποφασιστικά την απασχόληση και την οικονομία της χώρας.

Η αύξηση των αεροπορικών διεθνών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας περιορίσθηκε σε ποσοστό 6,7% για το πρώτο εξάμηνο του έτους (5,6 εκατ.) σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι από τις υψηλές διψήφιες αυξήσεις που είχαν καταγραφεί τους πρώτους μήνες του έτους. Επίσης, αν δεν συνυπολογισθούν οι διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα, η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για το εξάμηνο ανέρχεται μόλις στο 1%. Σημειώνεται ότι η αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Αθήνα άγγιξε το 26%. Σε περιφερειακό επίπεδο την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των δημοφιλών προορισμών διατηρεί η Σαντορίνη με αύξηση αφίξεων κατά 23,3%. Σε άλλες περιοχές, όμως, όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στην Κω οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 6%, 4,3% και 2,7% αντίστοιχα. Βέβαια, η Κως όπως και άλλα νησιά στο Αιγαίο (Λέσβος, Σάμος κλπ.) αντιμετωπίζει φέτος το επιπλέον πρόβλημα των υψηλών μεταναστευτικών ροών που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι διεθνείς αφίξεις για τον Ιούνιο στα βασικότερα αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 3,2%, Ομως, χωρίς τον υπολογισμό των μεγεθών στην Αθήνα, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια εμφάνισαν πτώση κατά 1,5%.

Και όλα αυτά, ενώ όλες οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό έδειχναν στις αρχές του έτους ότι η χώρα μας θα πετύχαινε φέτος ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Αυτό πιστοποιούν και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης με όλα τα Μέσα, που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των διεθνών αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 45,6% φθάνοντας σε 1,73 εκατ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 4 επισκέπτες αφίχθη από τη Βουλγαρία. Αναλυτικά, οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 154,4% φθάνοντας τις 430.087. Σε σχέση με τις άλλες βασικές αγορές για τη χώρα, οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσίασαν στο τρίμηνο αύξηση κατά 35,9% (111.329), από τη Βρετανία κατά 37,7% (100.868), από την Τουρκία κατά 28,3% (181.748) και από τις ΗΠΑ κατά 49,7% (47.698).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή