Σήμερα οι προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο – Κρήτη

Σήμερα οι προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο – Κρήτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω μιας συζήτησης που έχει ανοίξει μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, για το κατά πόσο στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα εισφερθούν και οι εγχώριοι υδρογονάνθρακες, ολοκληρώνεται σήμερα ο διαγωνισμός για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη. Η συγκυρία πολιτικής αβεβαιότητας της χώρας και των υψηλών τιμών πετρελαίου δεν βοηθάει στο να επιβεβαιωθούν οι υψηλές προσδοκίες που συνόδεψαν τον διαγωνισμό από τις πρώτες ημέρες του προ τριετίας σχεδιασμού του. Σε αυτό το άκρως δυσμενές περιβάλλον, το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να καταγραφεί σήμερα θα ήταν η έλευση ακόμη και μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντως, την αναμένει. Αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προέρχεται από κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με δυτική πετρελαϊκή εταιρεία, κατά πάσα πιθανότητα τη γαλλική Τotal και ενδεχομένως και την ιταλική Edison, συνεταίρο των ΕΛΠΕ στο κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου, αλλά και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα αφορά 3 με 4 οικόπεδα του Ιονίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το εάν αυτή θα περιλαμβάνει και το οικόπεδο «1» στο Ιόνιο, στο οποίο επικεντρώνεται η διελκυστίνδα με την Αλβανία. Τα ΕΛΠΕ όπως και η Total έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εταιρείας στον διαγωνισμό. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τις τελευταίες ημέρες αγόρασε σεισμικά δεδομένα η Edison, ή κάποια άλλη εταιρεία από τις 20 συνολικά που επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα τα data rooms του ΥΠΑΠΕΝ, μεταξύ των οποίων και οι πολυεθνικές BP και Shell. Eκπληξη θα αποτελέσει η προσέλευση στον διαγωνισμό της Exxon Mobil, η οποία έχει αγοράσει από τη νορβηγική PGS το πλήρες πακέτο σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Το ενδιαφέρον της είχε συνδεθεί με την περιοχή της Κρήτης, η χαμηλή διακύμανση ωστόσο των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά αυξάνει σημαντικά το ήδη υψηλό ρίσκο της περιοχής (βαθιά νερά και ανεπαρκή δεδομένα), παράγοντας που έχει οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των σχεδίων της αμερικανικής πολυεθνικής, όπως και συνολικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ δεν αναμένουν πάντως σε αυτό τον διαγωνισμό συμμετοχή από εταιρείες της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, τις οποίες επιχείρησε να προσελκύσει μέσω επαφών με τις πρεσβείες των χωρών τους ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση σχετικά με την εισφορά των υδρογονανθράκων στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς αποπληρωμή του δανείου της χώρας, εγείρονται δύο θέματα. Το πρώτο συνδέεται με την αποτίμησή τους, σε ποια βάση θα γίνει, όταν εκτός των άλλων η αξιοποίησή τους απαιτεί επενδύσεις 30ετούς διάρκειας και το δεύτερο με το γεγονός ότι υπάρχει ήδη νόμος που προβλέπει ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων θα χρηματοδοτήσουν ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας, το οποίο θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή