Στην αναμονή 2.500 αιτήματα για έγκριση συναλλαγών στο εξωτερικό

Στην αναμονή 2.500 αιτήματα για έγκριση συναλλαγών στο εξωτερικό

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.500 αιτήματα επιχειρήσεων για την έγκριση συναλλαγών στο εξωτερικό βρίσκονται σε αναμονή στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς προς το παρόν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν κάθε είδους συναλλαγή, από την εισαγωγή υφασμάτων και τροφίμων μέχρι πρώτων υλών και ανταλλακτικών, είδη που είναι απολύτως απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο εισαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και εξαγωγικές και βιομηχανικές μονάδες που χρειάζονται πρώτες ύλες και ειδικά υλικά απαραίτητα στην παραγωγική διαδικασία. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στην «Κ» ότι καθημερινά ο όγκος των αιτημάτων για εμβάσματα στο εξωτερικό αυξάνεται ενώ ελάχιστα ικανοποιούνται (και κατά κανόνα χαμηλής αξίας) καθώς η κατάσταση ρευστότητας δεν το επιτρέπει. Οπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή η ρευστότητα βρίσκεται σε εξαιρετικά οριακό σημείο και θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ το όριο του ELA ώστε η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών να είναι σε θέση να εγκρίνει έναν ικανοποιητικό αριθμό αιτημάτων. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, με την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων, θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες ρευστότητας καθώς η ΕΚΤ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και έτσι η επιτροπή, πάντα υπό το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, θα μπορέσει να διεκπεραιώσει περισσότερα αιτήματα.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, το σύστημα εγκρίσεων διαθέτει σωστές δομές και μόλις η ρευστότητα το επιστρέψει θα μπορεί με ταχύτητα να εξετάζει τα αιτήματα. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τα αιτήματα για εμβάσματα στο εξωτερικό στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται και, στη συνέχεια, η τράπεζα αποστέλλει το αίτημα στην Επιτροπή Εγκρισης η οποία και θα εγκρίνει το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.

Πάντως η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς δεκαπέντε ημέρες μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές στο πλαίσιο της ειδικής τραπεζικής αργίας. Η τελευταία ημέρα κανονικής λειτουργίας των τραπεζών ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, ακόμα και οι πιο μικρές, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, διαβλέποντας τους κινδύνους από την παρατεταμένη αβεβαιότητα και την πολύμηνη δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δημιούργησαν «γραμμές άμυνας» ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν απαραίτητες για τη λειτουργία τους συναλλαγές. Παράλληλα, ήρθαν σε συνεννόηση με προμηθευτές και εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται στο εξωτερικό, για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, ώστε να βρουν λύσεις πέρα από το συνηθισμένο πλαίσιο και να μη διαταραχθεί η συνεργασία τους.

Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι είναι κρίσιμο να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και να υπάρξει η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και υπό κεφαλαιακούς περιορισμούς, προκειμένου η λειτουργία των επιχειρήσεων να ομαλοποιηθεί.

Την ψήφιση των μέτρων αναμένει η ΕΚΤ

Στάση αναμονής αναμένεται να κρατήσει και σήμερα η ΕΚΤ, στο θέμα του ELA, περιμένοντας πρώτα την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, αν και δεν αποκλείεται μια κίνηση καλής θέλησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το πιθανότερο είναι η αύξηση του ορίου του ELA να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των τραπεζών, η ειδική τραπεζική αργία ολοκληρώνεται σήμερα, ωστόσο οι τράπεζες περιμένουν νέα παράταση εκτιμώντας ότι τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τη Δευτέρα 20.07, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθεί σημαντικά το όριο του ELA. Χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, κάτι που θα συμβεί μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή