Τι προτείνουν οι χρηματιστές για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

Τι προτείνουν οι χρηματιστές για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρεις ημέρες αργότερα από την πλήρη λειτουργία των τραπεζών ζήτησαν οι χρηματιστές να ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να διασφαλισθεί η ισονομία μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες τα μέλη του ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) επισκέφθηκαν το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και υπέβαλαν τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου. Οπως υποστήριξαν οι χρηματιστές, αυτήν τη στιγμή η αγορά έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της, και θα είναι καταστροφή να επαναλειτουργήσει, ευνοώντας πιθανότητα μόνο τους ξένους επενδυτές, καθώς, λόγω των capital controls, δεν θα επιτρέπεται στους Ελληνες επενδυτές να αντλούν ρευστότητα, αλλά μόνο να τοποθετούν κεφάλαια είτε μέσω μετρητών, είτε μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό, είτε μέσω πώλησης μετοχών. Αυτήν τη χρονική στιγμή το λογισμικό της εκκαθάρισης δεν μπορεί να ελέγξει ποια κεφάλαια θεωρούνται προϊόν εξαγωγής από τους Ελληνες επενδυτές, τα οποία εμπίπτουν στην απαγόρευση των capital controls. Συνεπώς πρότειναν το Χρηματιστήριο Αθηνών να επαναλειτουργήσει όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις τράπεζες. Παράλληλα, χαρακτήρισαν έωλες τις φήμες πως υπάρχει πρόταση να επιτραπεί να αντλούν οι Ελληνες επενδυτές ένα αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ ημερησίως ή 5.000 ευρώ εβδομαδιαίως, ώστε να διακινούν τον λογαριασμό τους.

Οι χρηματιστές επισήμαναν προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δύο είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το Χ.Α. όσο περνούν οι εβδομάδες και παραμένει κλειστό. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι μόλις συμπληρωθούν 20 ημέρες αργίας (24 Ιουλίου 2015) θα μπορούν όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Αθήνα και να διαγράψουν τις ελληνικές μετοχές από τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο δεύτερος είναι να αποχωρήσει μεγάλος αριθμός εισηγμένων με προορισμό άλλα χρηματιστήρια της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή