Υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξετάζουν οι οίκοι FTSE και MSCI

Υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξετάζουν οι οίκοι FTSE και MSCI

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης για την υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη ή και αυτόνομη αγορά, στη σκιά των προσπαθειών που γίνονται ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE, που κανονικά θα έπρεπε να αξιολογήσει την ελληνική αγορά στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εξάμηνης αναθεώρησης των διεθνών δεικτών, ανακοίνωσε ότι, έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, θα έχει αποφανθεί αναφορικά με το μέλλον του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τους δείκτες του αμερικανικού δείκτη MSCI, το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω των δεικτών FTSE, διατηρεί ακόμη την εγχώρια αγορά στις αναπτυγμένες αγορές (Developed Markets).

Αυτό το διάστημα, έως την 24η Ιουλίου, ο αγγλικός οίκος, σε διαβούλευση με τους πελάτες του και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των capital controls, αλλά και την αναμενόμενη διάρκεια παύσης των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της, μεταξύ άλλων, και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Μετά το πέρας των 20 εργάσιμων ημερών, ο οίκος FTSE θα καθορίσει εάν θα πρέπει να διατηρηθούν οι ελληνικοί τίτλοι στους παγκόσμιους δείκτες FTSE ή αν θα διαγραφούν από τους δείκτες FTSE Global και σε ποια τιμή. Στην περίπτωση διαγραφής των δεικτών FTSE Greece από τους δείκτες FTSE Global, ο οίκος θα κατατάξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε καθεστώς «Standalone» (αυτόνομης αγοράς). Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθούν σημαντικά, ο οίκος FTSE ενδέχεται να δράσει νωρίτερα από την 24η Ιουλίου 2015.

Η Morgan Stanley Capital International θα βρίσκεται σε αναμονή 40 ημερών (έως την Τρίτη 19 Αυγούστου 2015), μετά το κλείσιμο (29 Ιουνίου 2015) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να εξετάσει εάν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους περιφερειακούς και διεθνείς δείκτες. Οπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος διερωτάται: «Η ελληνική οικονομία είναι κλειστή. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει χειρότερο;» υπογραμμίζοντας ότι σύντομα το ελληνικό Χρηματιστήριο θα εξαιρεθεί από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο και τους τελευταίους επενδυτές.

Η MSCI, πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, ρώτησε τους πελάτες της εάν θα χειριστούν την Ελλάδα διαφορετικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύει το Reuters, «η MSCI καλωσορίζει οποιαδήποτε πληροφορία των traders σχετικά με το εάν είναι ορθό να ακολουθηθεί ο βασικός κανόνας (σ.σ.: της αποπομπής έπειτα από διάστημα 40 ημερών) ή αν, στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη πρακτική». Παράλληλα, η MSCI ζητά από τους traders πληροφορίες που αφορούν τόσο τα capital controls όσο και τις επιπτώσεις που αυτά μπορούν να έχουν στους επενδυτές.

Ο αμερικανικός οίκος είχε προειδοποιήσει από την 19η Ιουνίου 2015 ότι η επίπτωση του κλεισίματος της χρηματιστηριακής αγοράς και η επιβολή capital controls σε ξένους θεσμικούς επενδυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και στην υποβάθμισή της από καθεστώς αναδυόμενης αγοράς (Emerging Market) σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone Market ). Μια τέτοια ενέργεια θα προηγηθεί ύστερα από δημόσια διαβούλευση, αναφέρει ο οίκος MSCI. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είχε αναβαθμιστεί για πρώτη φορά στις «αναπτυγμένες αγορές» τον Μάιο του 2001 από την JP Morgan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή