Επιχείρηση των Ελλήνων ξενοδόχων για επιστροφή των Γερμανών τουριστών

Επιχείρηση των Ελλήνων ξενοδόχων για επιστροφή των Γερμανών τουριστών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανεκκίνηση των τουριστικών κρατήσεων από τη Γερμανία, που αποτελεί τη βασικότερη αγορά άντλησης επισκεπτών για τη χώρα μας, ρίχνει το βάρος του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο σύνδεσμος δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση ομαλοποίησης της ροής των κρατήσεων από τις περισσότερες ξένες αγορές την τελευταία εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελεί, ωστόσο, η αγορά της Γερμανίας. Οι κρατήσεις συνεχίζουν να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς οι Γερμανοί διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες κρατήσεις για διακοπές στη χώρα μας, λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χώρων το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ αποφάσισε μέσω της Marketing Greece να υλοποιήσει ενέργειες προβολής στη γερμανική αγορά. Στόχος είναι να ανακτηθεί ένα μέρος, έστω, της δυναμικής που κατέγραφε στις αρχές του χρόνου φέτος ο ελληνικός τουρισμός στη Γερμανία.

Η εμπειρία της Κύπρου

Ενδεικτικό παράδειγμα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των Γερμανών τουριστών σε καταστάσεις με περίπου ίδια χαρακτηριστικά σαν αυτές που βίωσε η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα αποτελεί η περίπτωση της Κύπρου το 2013, οπότε η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε την επιβολή μέτρων περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων και την υπογραφή Μνημονίου πακέτου στήριξης.

Οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών στην Κύπρο εκείνη τη χρονιά μειώθηκαν κατά 31,5% και περιορίσθηκαν κάτω από τις 100.000. Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία οι αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 891.233 παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,1%, ενώ μαξιλάρι στήριξης αποτέλεσαν οι αφίξεις από τη Ρωσία που διαμορφώθηκαν σε 608.581, εμφανίζοντας αύξηση κατά 28,3%. Πάντως, φέτος τα στοιχεία των αφίξεων στην Κύπρο από τη Γερμανία -καθώς ήρθησαν και οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων- είναι άκρως ενθαρρυντικά. Και αυτό, γιατί στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 26,5% φθάνοντας σε 36.482 και συμβάλλοντας στη γενικότερη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο, η οποία στο πεντάμηνο έφθασε σε ποσοστό 9,6% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2014.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι τελικές απώλειες από τη Γερμανία, επειδή τα γεγονότα τρέχουν εν μέσω της σεζόν και είχαν «χτιστεί» κάποια κέρδη τους πρώτους μήνες του έτους, μπορεί να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές της Κύπρου. Ομως υπό τις νέες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ασφάλεια σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί τελικά ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου έκαναν λόγο για αφίξεις της τάξης των 2,8 εκατ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 20% ξεπερνώντας τις 200.000.

Κρίσιμο δίμηνο

Το μεγάλο στοίχημα πάντως σε σχέση με τη Γερμανία θα κερδηθεί ή θα χαθεί από το αποτέλεσμα των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων που θα έχει η χώρα μας από την εν λόγω αγορά με χρονικό ορίζοντα έως τον Σεπτέμβριο. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και τα στοιχεία των μεγεθών της ταξιδιωτικής γερμανικής αγοράς στην Ελλάδα κατά την περυσινή περίοδο. Αναλυτικά, το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,46 εκατ. Γερμανοί τουρίστες έναντι 2,27 εκατ. το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,5%.

Επίσης, πέρυσι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%. Από το σύνολο των Γερμανών, όμως, που επέλεξαν για διακοπές τη χώρα μας, το 1,3 εκατ. αφίχθη στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων οι 532.000 τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω τρίμηνο οι Γερμανοί ξόδεψαν στη χώρα μας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή