Τα μεγάλα ονόματα δεν έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια

Τα μεγάλα ονόματα δεν έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Greece Mega Project για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων σχεδιάστηκε προ τριετίας και συνοδεύθηκε με υψηλές προσδοκίες, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ανταπόκριση μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών κατά τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο μέσα στο 2014. Δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 20 υποθαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και στη Ν. Κρήτη. Τα μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας που καρέ καρέ παρακολούθησαν από την πρώτη στιγμή τις διαδικασίες ανοίγματος της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων δεν έδωσαν τελικά το «παρών» στον διαγωνισμό, με εξαίρεση μία μεγάλη δυτική εταιρεία, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι η γαλλική Total. Η γαλλική πολυεθνική που δραστηριοποιείται και στα οικόπεδα 10 και 11 της Κύπρου φέρεται να ηγείται κοινοπραξίας μαζί με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ, διεκδικώντας το οικόπεδο 2 που βρίσκεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Δύο ακόμη προσφορές φέρονται να υπέβαλαν τα ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 1 που αμφισβητείται από την Αλβανία και για το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αυτές, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες αφού επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι οι τρεις προσφορές στις οποίες αναφέρθηκε με επίσημη ανακοίνωσή του το ΥΠΑΠΕΝ, χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματα και τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, οι εταιρείες όπως και οι περιοχές για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα ανακοινωθούν μετά το αποσφράγισμα των προσφορών, διαδικασία που όμως δεν προσδιορίζεται χρονικά. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν έγινε η αποσφράγιση των προσφορών είναι τα capital controls.

Οπως εξηγούν, η προκήρυξη ορίζει ρητώς ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή 100.000 ευρώ ανά προσφορά από ελληνική τράπεζα ή τράπεζα του εξωτερικού που έχει παράρτημα στην Αθήνα. Για να προσπελαστεί το νομικό αυτό κενό, το ΥΠΑΠΕΝ ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει 10 εργάσιμες ημέρες μετά το άνοιγμα των τραπεζών.

Με την ανακοίνωση, πάντως, των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, άνοιξε η συζήτηση για τα αίτια της περιορισμένης συμμετοχής επενδυτών. Φταίνε οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η πολιτική αβεβαιότητα της χώρας, ο στρατηγικός σχεδιασμός του διαγωνισμού και οι απαιτήσεις που τέθηκαν μέσω της προκήρυξης στους επενδυτές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται από προχθές στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ενεργειακή αγορά. Το ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έπαιξαν τον ρόλο τους δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η ελληνική αγορά είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή με μεγάλα βάθη, παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά το ρίσκο για τις πετρελαϊκές σε μια περίοδο που περικόπτουν δαπάνες για να περιορίσουν τις ζημίες από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι από προχθές τα ίδια ερωτήματα απασχολούν και την κυβέρνηση του μακρινού Μεξικού, η οποία πήρε την ιστορική απόφαση να ανοίξει τον τομέα πετρελαίου σε επενδύσεις για πρώτη φορά έπειτα από 80 χρόνια. Από τα 14 συνολικά οικόπεδα που έβγαλε προς παραχώρηση προσδοκώντας επενδύσεις 18 δισ. δολαρίων και παρά το αρχικό ενδιαφέρον και την προεπιλογή εταιρειών όπως η Exxon Mobil, η Chevron, η Total και η BG, τελικά μόνο η νορβηγική Statoil ήταν μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που κατέθεσε προσφορά για ένα οικόπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή